Dolar

32,5553

Euro

34,6820

Altın

2.420,56

Bist

9.645,02

İsrailli Bakan: Mısır'dan tünellerin kapanmasını biz istedik

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Mısır’ın Gazze Şeridi sınırında Hamas kontrolünde bulunan ikmal tünellerini İsrail’in talebi üzerine yıktığını açıkladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-08 09:19:56

İsrailli Bakan: Mısır'dan tünellerin kapanmasını biz istedik

TİMETÜRK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Bakan ayrıca Mısır ile İsrail arasındaki güvenlik işbirliğinin hiç olmadığı kadar iyi olduğunu belirtti.

Bakanın açıklamaları eski büyükelçiler ve uzmanlar tarafından ani bir tepki ile karşılaştı. İsrail'in Mısır eski büyükelçisi Eli Shaked “hakkında pek söz edilmemesi gereken bir meselede çok şey söyledi” açıklamasında bulundu.

Steinitz'in açıklamaları Mısır'ın geçtiğimiz Cuma günü sınır civarındaki Hamas tünellerine su pompalamasının ardından gelmesi ise dikkatleri çekti.

2013 yılıının Temmuz ayında Abdulfettah Sisi'nin askeri darbe ile yönetime gelmesinin ardından Mısırlı yetkililerin Hamas'a olan düşmanlıkları arttı. Grubun ikmal hatlarını kesen Mısır, İsrail sınırındaki güvenli önlemlerini beklenmedik düzeyde arttırdı.
Yaşanan gelişmelerin çoğu tahmin edilebilen şeyler olsa da bu durum, Arap dünyasındaki İsrail düşmanlığını paylaşan Mısır için önemli bir istikrarsızlık tehdidi oluşturacak.

İsrailli gazeteci Yossi Melman “iki ülke arasındaki güvenlik işbirliği, mevzu bahis güvenlik ihdası olduğunda en hassas konulardan biridir” derken Enerji Bakanı'nın açıklamalarını “ciddi kontrol edilemez konuşma hastalığı” olarak değerlendirdi.

İsrail'in Mısır eski büyükelçisi Shaked iki ülke arasındaki ilişkiler ve Enerji Bakanı'nın açıklamaları hakkında “İsrail ve Mısır arasındaki ilişkiler gayet yolunda. Bu tür sözler Mısır rejimi ve Sisi'yi gerek Arap dünyasında gerekse Mısır kamuoyunun nazarında mahcup edebilir. Onu baskı altına sokar” açıklamalarında bulundu.

Aslı Telegraph'ta yer alan haber, Melahat Kemal tarafından Timetürk için Türkçe'ye çevrilmiştir.

 

Haber Ara