Dolar

32,5507

Euro

34,7806

Altın

2.494,31

Bist

9.524,59

İsrail Suriye'de Rusya'ya yardım edecek

İsrail Rusya ile muhaliflerin Suriye’deki noktalarının bilgilerini paylaşarak Moskova’nın ülkedeki askeri harekatına yardımcı olacak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-07 18:19:15

İsrail Suriye'de Rusya'ya yardım edecek

Rusya ordusu yetkililerinden oluşan üst düzey bir temsilci heyetinin, askeri işbirliğini konuşmak üzere Salı günü İsrail'e gitmesi bekleniyor.

İsrail'e gidecek temsilciler heyetine Rus Genel Kurmay Başkanlığı yardımcısı General Nikolai Bogdanovsky başkanlık edecek. Bogdanovsky, İsrailli mevkidaşı Tümgeneral Yair Golan'ın yanında İsrail askeri istihbaratından, hava kuvvetlerinden ve Mossad'dan üst düzey yetkililer ile de görüşecek. Bu görüşme İsrail devlet başkanı Benjamin Netanyahu ve Rus devlet başkanı Vladimir Putin'in üç hafta önceki görüşmelerinin ardından gerçekleşecek.

İsrail basınının haberlerine göre İsrail, Rusya'nın Suriye'deki harekatını kolaylaştıracak “çekici” tekliflerine karşılık Rusya'dan ek taleplerde bulunabilir. Netanyahu ve Putin bir çok noktada presipte anlaşmaya varmıştı. Bunlar arasında Rusya'nın Suriye'den Hizbullah'a silah akışına son vermeyi taahhüt etmesi, İsrail hava kuvvetlerine Suriye'de özellikle de Rusya'nın Suriye sahilinde konuşlandığı yerlerde serbestçe harekat yürütmesine izin verilmesi bulunuyordu.

Rus ve İsrail hava kuvvetlerindeki üst düzey yetkililer İsrail'in hava harekatına başlaması durumunda Rus uçakları ile hava sahasında sorun yaşamaması için ortaklaşa yöntem geliştirmeye çalışıyor. İsrail'in Rusya'dan, Akdeniz'deki hareketlerini burada Lübnan ve Suriye ile ilgili istihbarat toplayan denizaltılarının çalışmalarını engellemeyecek biçimde düzenlemesini talep etmesi bekleniyor.
İsrail Radyosu'nun Pazar günkü yayınındaki iddiasına göre Tel Aviv Ruslara, İran'ın Suriye'deki etkisini azaltacak biçimde hayati istihbarat bilgileri sunacak.

Bütün bunlar tartışılırken İsrail'in dışişleri eski bakanı Tzipi Livni İsrail'in çıkarlarını korumak için İran ve Hizbullah ile doğrudan işbirliği çağrısında bulunmuştu. Maariv gazatesi Livni'nin “Netanyahu tüm dünyanın İran'ı ve Hizbullah'ı IŞİD'e karşı mücadele veren meşru ortaklar olarak izlemekte olduğunu anlamalı” açıklamasına yer verdi. Livni ayrıca İsrail yönetimi Suriye'deki güç dengeleri değişimini etkilemek için bir şey yapmazsa ülkenin jeostratejik konumunun zarar göreceğini belirtti.

Aslı MiddleEastMonitor'da yayınlanan değerlendirme Melahat Kemal tarafından Timetürk için Türkçe'ye aktarılmıştır.

Haber Ara