Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İsrail Mescid-i Aksa'ya geçişleri kapattı

İsrail'in Kudüs'te artan baskısında dolayı bugün Filistinliler yoğun bir katılımla bu durumu protestoya hazırlanırken İsrail ise Mescid-i Aksa'ya geçişleri kapattı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-31 14:05:32

İsrail Mescid-i Aksa'ya geçişleri kapattı

Kudüs'te bugün İsrail'in son günlerde hızla artan baskıları, işgalleri ve zulümlerine karşı büyük bir gösteri planlanıyor. Cuma namazından sonra Kudüs'te planlanan gösteriye "Öfke Cuması" ismi verildi. Filistinin bütün kentlerinden sabah saatlerinden itibaren halk Mescid-i Aksa'ya doğru hareket etmeye başladı. İsrail işgal güçleri ise engellemelerini sürdürüyor.

Kudüs'teki kontrol noktalarında işkenceye dönüşen önlemler alınmış durumda. Son olarak Mescid-i Aksa'ya geçişleri durdurduğu öğrenildi.

Hamas, Kudüs ve çevresinde yaşayan Müslümanlara eylem çağrısı yaptı. Hamas'tan dün yapılan çağrıda halk Mescid-i Aksa'da eyleme davet edildi.

İsrail işgal güçleri Kudüs ve Aksa çevresinde son günlerde baskılarını arttırdı. Filistinli kaynaklar, çağrının son zamanlarda Kudüs ve Aksa çevresinde kadın, yaşlı ve çocuklara yapılan baskı ve şiddetin sonucu olduğunu söyledi.

Bir grup İsrail görevlisi geçtiğimiz cuma günü Mescid-i Aksa'ya girmiş, kadınlara saldırmış, Kur'anı Kerim'i yere atmış ve Hazreti Muhammed'e hakaret etmişti.

İSLAM DÜNYASINA ÇAĞRI

Bu arada Lübnan'daki Filistin ve Kudüs'e Daimi Destek Derneği, Yahudi yerleşimcilerin Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıları karşısında Arap ve İslam dünyasını, sorumluluklarını üstlenmeye davet etti.

Kurdi ayrıca, Amman'ın yanı sıra İsrail'le diplomatik ilişkiler içerisindeki tüm ülkelerden İsrail büyükelçilerinin çekilmesi gerektiğini savundu.

MISIR'DA EYLEMLERE DESTEK ÇAĞRISI

Mısır'da, Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak, Mescid-i Aksa'ya yapılan saldırıları protesto etmeye yönelik gösteri düzenleme çağrısında bulundu.

Ulusal İttifak'tan yapılan yazılı açıklamada, "Yaralarımıza ve hakkı savunmak için düşen şehitlerimize rağmen Mescid-i Aksa davasını bir gün bile unutmadık" denildi.

TÜRKİYE'DEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in işgal altında olan Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşim faaliyetlerini sürdürmesini ve yeni konut inşasına yönelik son kararlarını kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in işgal altında olan Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşim faaliyetlerini sürdürmesini ve yeni konut inşasına yönelik son kararlarını kınadığını bildirildi.

Açıklamada, "İsrail'in iki devletli çözüm perspektifine zarar veren, uluslararası hukuka aykırı bu faaliyetlerinin kabul edilmesi mümkün değildir" dendi.

BEBEK YAKMA VAKASINA TEPKİLER BÜYÜYOR

Öte yandan İsraillilerin saldırısı sırasında yakılan Filistinli bebekle ilgili tepkiler de artıyor. Filistin yönetimi, Yahudi yerleşimcilerin, Batı Şeria'da Filistinlilere ait evi ateşe vermesi sonucu bir bebeğin hayatını kaybettiği saldırıyı "çirkin bir suç" sözleriyle nitelendirerek, olaydan İsrail hükümetini sorumlu tuttu.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, "İsrail hükümeti, yerleşim faaliyetlerine devam etme ve yerleşimcileri korumada ısrarlı olmasaydı, bu suç gerçekleşmezdi. Uluslararası toplumun sessizliği, katillerin cezasız kalması, Muhammed Ebu Hudayr gibi bir bebeğin de katledilmesine yol açtı" dedi.

"Bu suç, sorumlu herkesin yargılanması için Uluslararası Ceza Mahkemesine sunulacak dosyanın girişi olacak" ifadelerini kullanan Ebu Rudeyne, "Bu suçun uluslararası toplum tarafından sadece sözle kınanması yeterli olamaz. Uluslararası toplumdan, suçluların yargılanması ve işgalin bitirilmesi için somut adımlar atmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber Ara