Dolar

32,6001

Euro

34,8184

Altın

2.493,36

Bist

9.497,61

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-10 22:24:05

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri
Fransa'nın başkenti Paris'te, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri protesto edildi.

Paris'in Chatelet Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri karşısında Filistin halkına destek verdi ve Fransız hükümetine Filistin'i devlet olarak tanıması çağrısında bulundu.

"Özgür Filistin", "İsrail'i boykot edin", "Hepimiz Filistinliyiz" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, Cumhuriyet meydanına kadar yürüdü.

Gösteride, Fransa-Filistin Dayanışma Derneğinin yazılı açıklaması okundu. Açıklamada, "Gün geçmiyor ki bir Filistinli genç hayatını kaybetmesin. Filistinlilerin kendi topraklarında var olma haklarına yönelik saldırılara izin veremeyiz" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca Fransız hükümetinin İsrail'i sert bir şekilde kınaması ve Filistin'i devlet olarak tanıması gerektiğine işaret edildi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan göstericilerden 43 yaşındaki Yohan, "Barış çağrısı için buradayım. Musevi'yim ve Fransa'nın İsrail'e Filistin devletini tanıması konusunda zorlamasını istiyorum" dedi.

Seine-Saint-Denis Şehir Konseyi üyesi Madjid Measaoudene ise "İsrail'in işgali altındaki Filistin halkına destek vermek ve hükümetin Filistin'i devlet olarak tanıması konusunda çağrıda bulunmak için geldim" diye konuştu.

Fransa'da Ulusal Meclis ve Senato geçen yıl aralık ayında hükümete Filistin'in devlet olarak tanıması çağrısında bulunan karar tasarılarını kabul etmişti. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, kararlar sonrası "Fransa, Filistin'i zamanı geldiğinde tanıyacaktır" açıklamasında bulunmuştu.

İsrail'in, Yahudilerin dini günleri nedeniyle Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişini bazen tamamen bazen de kısmen engellemesi sebebiyle eylül ayından bu yana Kudüs ve Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde gerginlik yaşanıyor. İsrail polisi, pazar akşamından beri Aksa'ya 50 yaş altı Müslüman erkeklerin girmesine izin vermiyor.

Bölgede İsrail askerleriyle Filistinliler arasında çıkan arbedeler zaman zaman can kayıpları, yaralanma ya da gözaltılarla sonuçlanıyor.

Haber Ara