Dolar

32,3448

Euro

35,1194

Altın

2.309,79

Bist

9.079,97

İsrail'de yaşanan bıçaklı ve silahlı saldırılar

İsrail'de yaşanan bıçaklı ve silahlı saldırılar

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-10 01:12:25

İsrail'de yaşanan bıçaklı ve silahlı saldırılar
" ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'de Filistinliler tarafından gerçekleştirildiği belirtilen son günlerdeki bıçaklama ve silahlı saldırıları "terör eylemi" olarak tanımlarken, ülkenin güneyinde Filistinlilere yönelik gerçekleşen saldırıları aynı şekilde nitelendirmekten kaçındı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'ye, günlük basın brifinginde, İsrail'de son günlerde meydana gelen bıçaklama ve silahlı saldırıları içeren şiddet olayları da soruldu.

İsrail'de Filistinlilerce yapıldığı belirtilen saldırıları "terör eylemi" olarak görüp görmediklerinin sorulması üzerine Kirby, "Burada konuştuğumuz spesifik şiddet olaylarını terör öylemi olarak değerlendiriyoruz. Bıçaklama, silahla vurma, terörizmdir evet" yanıtını verdi.

Kirby, buz kez İsrail'in güneyindeki Dimona şehrinde Filistinlilerin Yahudilerce bıçaklanmasının sorulması ise üzerine bu olaydan bilgisini olmadığını söyledi. Dimona'daki olay hakkında bilgisi olmadığını ve her olaya ilişkin değerlendirmeye girmek istemediğini belirten Kirby, "Ancak özellikle Doğu Kudüs'te gördüğümüz bıçaklama ve öldürme eylemlerini terörizm olarak değerlendiriyoruz. Tüm şiddetin sona ermesi gerekiyor ve sükunet tesis edilmeli" diye konuştu.

Yahudilerin dini günleri nedeniyle İsrail yönetiminin, Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişini bazen tamamen bazen de kısmen engellemesi sebebiyle 13 Eylül'den bu yana Kudüs ve Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde gerginlik yaşanıyor.

İsrail'in güneyindeki Dimona şehrinde dün dört Filistinlinin uğradıkları bıçaklı saldırı sonucu yaralandığı açıklanmıştı.

İsrail'in ihlallerine tepki olarak son günlerde Filistinlilerin eylemleri de artmış durumda. İsrail polisinin açıklamasına göre son 24 saatte 7 İsrail vatandaşı bıçaklanarak yaralandı, iki Filistinli öldürüldü.

Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buralardaki Yahudi yerleşim yerlerinin tamamı illegal kabul ediliyor.

Haber Ara