Dolar

32,5348

Euro

34,9026

Altın

2.430,85

Bist

9.645,02

'IŞİD üzerinden yeni bir harita değişikliği olabilir'

IŞİD’in Suriye’deki Türkiye’ye komşu sınır bölgelerinin büyük kısmını ele geçirerek bölgedeki hakimiyetini artırmasının yanı sıra Barzani’nin temasları Ortadoğu’da yeni bir harita değişikliğinin habercisi mi?

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-22 17:31:56

'IŞİD üzerinden yeni bir harita değişikliği olabilir'

Ajanshaberin haberine göre; Dört yıldır Ortadoğu'da IŞİD eliyle yürütülen çatışma ortamında gün geçtikçe şiddeti arttırıyor. Özellikle IŞİD'in bölge üzerindeki toprak kazanımları ve Barzani'nin fırsat buldukça dillendirdiği ‘bağımsızlık' açıklaması Ortadoğu'da yeni siyasi yapıların oluşacağına dair ipuçları veriyor.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Rektör Yardımcısı ve Dekanı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Ortadoğu'daki son gelişmelerin yeni bir harita değişikliğinin olasılıklarını güçlendirdiğini söyledi. Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “Ortadoğu'da IŞİD devleti kurulmasından daha çok bu örgüt üzerinden oluşturulacak yeni bir harita değişikliği olabilir. IŞİD, Ortadoğu'da yeni bir harita çizimi için bir kalemdir. Bunun yanı sıra Barzani'nin söylemleri ve temasları bağımsızlığın sinyallerini veriyor” dedi.

“IŞİD ÜZERİNDEN YENİ BİR HARİTA DEĞİŞİKLİĞİ OLABİLİR”

Ortadoğu'da IŞİD devleti kurulmasından daha çok bu örgüt üzerinden oluşturulacak yeni bir harita değişikliği olabilir. IŞİD, Ortadoğu'da yeni bir harita çizimi için bir kalemdir. Bu kalemi tutanların istekleri anlaşılmalıdır. Burada cevapsız kalmaması gereken asıl soru, IŞİD, Ortadoğu'da nasıl bu kadar rahat hareket ederek toprak kazanımları elde ediyor? O nedenle küresel çapta bölge üzerinde etkisini istikrarlı bir şekilde devam ettirmek isteyen devletler amaçları doğrultusunda illegal olan örgütleri kullanıyor.

''Şİİ, SÜNNİ AYRILIĞI ÜZERİNDEN YENİ BÖLÜNMELER OLABİLİR”

IŞİD'in bize görünen yüzüyle bir yorumlama yapılamaz. Şii, Sünni ayrılığı üzerinden yeni bölünmeler olabilir. Özellikle İran üzerinden bir Şii yapılanmanın varlığı kaygı uyandırıyor. İran bundan sonrası için kontrol edilebilir bir güç olmaktan çıkabilir. O zaman arzu edilen şey, Irak ve Suriye gibi stratejik önemi yüksek ülkelerin tekrar bir ufalanma söz konusu olacaktır. Bu durumun artık kaçınılmaz bir boyuta eriştiğini net bir şekilde görüyoruz.

“ORTADOĞU'NUN YENİ BAŞAKTÖRLERİ ORTAYA ÇIKABİLİR”

Irak'ta zaten parçalı bir yapı var. Bunun yanı sıra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin varlığı da bölge için büyük bir önem arz ediyor. Öte yandan Mesut Barzani'nin bölge içerisinde ciddi kazanımları mevcut. Bu avantajın kaybedilmesi de önümüzdeki süreçte görülmüyor. Bu nedenle Ortadoğu'da başlayan yeni türbülans bölgedeki parçalanmaları tetikleyecek. Ortadoğu'nun yeni başaktörleri ortaya çıkacak. Fakat bölgedeki parçalanmaların yeni haritalara dönüşmesi kısa süre içerisine olacak bir durum niteliği taşımıyor.

“BÖLÜNMELER KÜRESEL GÜÇLER ARASINDA RASYONELLİĞİNİ KORUYOR”

Hem Kürtler hem Şiiler hem de Sünni bloklar arasındaki ayrışmalar sürüyor. Bu bölünmelerin akabinde yeni siyasi oluşumların ortaya çıkması muhtemeldir. Bu durum küresel güçler açısından da rasyonelliğini koruyor.

“TÜRKİYE'NİN GÜNEYİNDE BİR KÜRT DEVLETİ İHTİMALİ…”

Irak işgali gerçekleştikten sonra kısa zaman içerisinde bu toprakların parçalanacağı Türkiye'nin güneyinde bir Kürt devleti oluşacağına dair bir ihtimal dönemi yaşanmıştı. O dönem çok geride kaldı. Yeni dönemde de Kürt devletinin kurulması için ABD'nin de ciddi bir destek sağlaması söz konusuydu. Nüfus üzerinde İran'ın etkisi artınca ABD bu görüşünü değiştirdi ve parçalanmayı öngörmeyen daha çok bir arada tutmaya çalışan bir politika geliştirmeye başladı.

“BARZANİ'NİN TEMASLARI BAĞIMSIZLIĞIN SİNYALİNİ VERİYOR”

Barzani'nin söylemleri ve temasları bağımsızlığın sinyallerini veriyor. Bunun yanına küresel güçler de Esed'i olabildiğince bölge üzerinde etkin tutacak. Şuan Esed'in bölge üzerindeki etkinliği dünya güçleri için bir sorun teşkil etmiyor. Ancak Esed'in de tekrar eski bir Suriye durumunu sağlamayacağı bir gerçektir. 

Haber Ara