Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

IŞİD kendi parasını üretti

Doları yasaklayan IŞİD, dinar üretti. Örgüt, hakim olduğu bölgelerde sadece ürettiği dinar’ın geçerli olacağını duyurdu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-30 17:56:29

IŞİD kendi parasını üretti

Ajansların haberine göre, IŞİD, yayınladığı yeni propaganda videosuyla ürettiği altın paraları tedavüle soktuğunu duyurdu. İslamiyete göre petrolün yalnızca altınla satılabileceği vurgulanan bir saatlik videoda, böylece kapitalist köleliğe de son verileceği iddia ediliyor.

Dünya ticari tarihinin de grafik tablolarla anlatıldığı videoda, IŞİD'in kendi para birimi olan altın ve gümüş dinarların nasıl üretildiği gösteriliyor. Hollywood yapım pahalı savaş filmlerini aratmayan videoda ‘yeni para birimi', ‘Altın dinarın dönüşü' adıyla duyuruluyor.

IŞİD, bundan böyle petrol alışverişlerinin de ‘İslamiyet'te emredildiği' gibi yeni para birimiyle yapacağını duyurdu. Farklı değerlerde üç tip para üreten örgütün en değerli parasının, 24 ayar ve dört buçuk gram ağırlığındaki altın dinar olduğu belirtildi. Altın dinar, yaklaşık olarak 407 liraya denk geliyor. Paraların üzerinde Mescid-i Aksa var

Altın dinara göre daha az değerli olan diğer iki para ise gümüş dirhem ve bakır fulus.

Kişilere ait portrelerin, paraların üzerinde yer almasından şikayetçi olan bir militanın konuşmalarına da videoda yer veriliyor. Videoda, kafirlerin resimlerinin yer aldığı kapitalist ülkelerin paralarını kullanmaktansa Müslümanların, kendi para birimini kullanması gerektiği belirtiliyor. IŞİD'in bastığı paraların üzerinde dünya haritası, Kudüs'deki Mescid-i Aksa ve buğday figürleri yer alıyor.

Videoda akıcı bir şekilde İngilizce ve Arapça konuşan militan, yeni paranın tanıtımını Musul'daki ‘İslam Devleti' vatandaşlarına yaparken de görülüyor. Bazı kaynaklarda bu militanın Arnavutluk'tan gelen bir muhacir olduğu ifade ediliyor.

Musul'u ele geçirdiğinde yaklaşık 1 milyar 200 bin liralık altını bir bankadan çaldığı bilinen IŞİD'in, ne kadarlık dinar rezervi yaptığıysa henüz bilinmiyor. Örgüt, altın dinarların yalnızca ‘kendi sınırları'içerisinde kullanılacağını, militanların maaşlarınınsa dolar üzerinden ödenmeye devam edeceğini belirtti.

Haber Ara