Dolar

32,6214

Euro

34,6917

Altın

2.525,37

Bist

9.524,59

IŞİD'den Türk köylerine kesik başla tehdit

Sınırda mayın döşeyen IŞİD militanlarının Türk köylerindeki vatandaşları tehdit ettiği öne sürüldü...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-04 04:24:29

IŞİD'den Türk köylerine kesik başla tehdit

Türkiye, Suriye sınırında askeri yığınakla tedbir almaya başlamasıyla birlikte IŞİD ise Kilis'in karşısındaki sınır çizgisine mayın döşedi. Es Selame Sınır Kapısı'nı ele geçirmeye çalışan IŞİD'in sınırdaki Türk köylerini tehdit ettiği öne sürüldü. IŞİD'in militanlarının köylerden geçmesine izin vermeyen köylülere kesik baş gönderdiği belirtildi.

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre, TSK ise sınıra askeri yığınak yaptı; iddiaya göre sınırda teyakkuza geçirilen TSK, Suriye topraklarına girmek yerine, IŞİD'i sınırdan obüs topları ve füzelerle vurucak.

IŞİD, muhalif güçlerinin denetiminde olan, Öncüpınar'ın karşısındaki Es Selame Sınır Kapısı'nı ele geçirmek için ilerleyişini sürdürüyor.

Suriye'de IŞİD'in Türkiye sınırı boyunca alan genişletmesi ve PYD'nin ise Rojava'da kantonları birleştirme planına karşı TSK'nın sınırdaki teyakkuz durumu devam ediyor. Özellikle Gaziantep'in Karkamış ilçesi ile Kilis'in Öncüpınar sınır hattında yoğun bir askeri hareketlilik gözleniyor.

Türkiye'ye ait tanklar, obüs topları, füze bataryaları gibi ağır silahlar ile zırhlı personel taşıyıcılar, sınırın sıfır noktasına konuşlandırılmış durumda. TSK'nın ağır silahlarının namluları IŞİD mevzilerine çevrilmiş durumda.

KAPI IŞİD KUŞATMASINDA

Önceki gece IŞİD, Cerablus bölgesinden getirdiği takviye güçlerle ÖSO bileşenleri ve Nusra grubunun denetiminde olan Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı karşısındaki Es Selame Sınır Kapısı'na tank ve top desteğindeki ağır silahlarla saldırdı. Çatışmalar dün Sabaha kadar devam etti. IŞİD'in, Es Selame'ye birkaç kilometre kadar yaklaştığı ve bölgeye yönelik kuşatma harekâtı gerçekleştirdiği bildirildi. Ancak ÖSO ve Nusra güçlerinin sert mukavemetiyle IŞİD'in ilerleyişini şimdilik durdurduğu belirtildi.

IŞİD'in bölgedeki kuşatması batıdaki Afrin kantonunda bulunan YPG'yi de harekete geçirdi. Afrin'den Es Selame'ye hareket etmek üzere YPG güçlerinin hazır kıta bekletildiği öğrenildi.

IŞİD'in Es Selame Sınır Kapısı'nı almak için harekâtı sürerken, Cerablus bölgesinde YPG'nin kente dönük saldırısını önlemek amacıyla dün mevzilerini güçlendirdiği gözlendi. Türkiye sınırı boyunca IŞİD üyelerinin mayın döşeme faaliyetleri gün boyu sürdü. Sabah 09.00 sıralarında araziyi mayınlama çalışması yapan bir grup IŞİD üyesi, Türkiye sınırına yaklaşınca, bu kez Türk askeri hareketlendi.

IŞİD'in Kilis'in Elbeyli beldesinin karşısındaki Suriye topraklarında da mayın döşediği ve bu bölgede geniş bir alanı kaplayan fıstık bahçeleri ve zeytinlikleri ateşe verdiği ve geri çekildikleri görüldü.

IŞİD'in ayrıca sınırın Türkiye kesiminde köylüleri de tehdit ettiği ileri sürüldü. Sınırdan insan geçişine dönük önlemlerin üst düzeye çıkarılması üzerine IŞİD'in Elbeyli ve Çobanbey beldelerine bağlı köylülerden, mensuplarının sınırdan geçirmelerini istediği, ancak bu isteklerinin geri çevrilmesi üzerine köylülere tehdit amaçlı kesik baş gönderdiği iddia edildi.

TÜRKİYE'YE SİVİL AKIN

Çatışmaların daha çok yeni Halep mevkiinde yoğunlaştığı bildirildi. Dün ve önceki gün çatışmalarda yaralanan 12 muhalif, Türkiye'ye getirildi. Çatışmaların sivillerin yaşamını tehdit etmesi üzerine bölgeden aralarında Türkmenlerin de bulunduğu yüzlerce aileden oluşan mültecinin Türkiye'ye doğru geldiği belirtildi.

İddiaya göre sınırda teyakkuza geçirilen TSK, Suriye topraklarına girmek yerine, sınırdan, IŞİD'in konuşlandığı noktalar ve mevzileri obüs topları ve füzelerle vurulacak. Bu noktalara yönelik ise muhaliflerin temizlik harekatı başlayacak. IŞİD ve YPG'nin faaliyet gösterdiği alanlara yönelik 30 kilometrelik güvenli bölge oluşturulması için çalışmaların sürdüğü öne sürüldü.

Haber Ara