Dolar

32,3276

Euro

35,0668

Altın

2.298,17

Bist

9.058,44

İşçi olarak girdiği kazılarda arkeolog oldu

Diyarbakır'ın Körtik Tepe'sinde yürütülen kazılara 10 yıl önce işçi olarak katılan Sırlan, işçi olarak başladığı kazıda atık arkeolog olarak görev alıyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-22 19:51:30

İşçi olarak girdiği kazılarda arkeolog oldu

Diyarbakır'ın Bismil ilçesindeki Körtik Tepe'de yürütülen arkeolojik kazı, köyde oturan Kemal Sırlan'ın (29) yaşamını değiştirdi.

Ilısu Baraj Gölü Altında Kalacak Kültür Varlıklarının Kurtarılması Projesi kapsamında 2000 yılından bu yana kurtarma kazılarının sürdürüldüğü Körtik Tepe'deki kazılar, yer altındaki tarihi eserlerin yanı sıra yer üstündeki "cevheri" de görünür kıldı.

TOPRAK TAŞIMA GÖREVİ VERİLDİ

O yıl lise eğitimini tamamlayan Sırlan, aile bütçesine katkı sunmak için köydeki arkadaşlarıyla kazıda işçi olarak çalışmak için başvuru yaptı. Başvurunun kabul edilmesinin ardından Sırlan ve arkadaşlarına kazıdan çıkarılan toprağı taşıma görevi verildi.

İlk başta garipsediği kazı işini kısa sürede çok seven Sırlan, görevli arkeologlara özenip aynı mesleği yapmayı hedefledi. Sırlan, bir yıl sonra girdiği sınavda Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünü kazanmayı başardı. Üniversiteyi okuduğu 4 yıl süre boyunca yaz aylarında kazılara katılmayı sürdüren Sırlan, mezuniyetinin ardından Batman Üniversitesi Arkeoloji bölümünde yüksek lisansa başlayarak "Körtik Tepe sürtme taş aletleri" üzerine çalışma yaptı.

Geçen yıl girdiği KPSS'de 10 bin kişi arasında 16'ncı olma başarısı gösteren Sırlan, köydeki arkadaşlarının halen işçi olarak çalıştığı kazıda arkeolog olarak görev alıyor.

arke2

"ARKEOLOJİK KAZININ NE OLDUĞUNU BİLMİYORDUM"

Arkeolog Kemal Sırlan AA muhabirine, 7 kardeşinin bulunması nedeniyle sadece para kazanmak için dahil olduğu arkeolojik kazının ufkunu açtığına işaret ederek, "Arkeolojik kazının ne olduğunu bilmiyordum. Tek amacım para kazanmaktı. İlk başta sadece kürekle el arabasına toprak doldurup taşıdım." diye konuşt.

Sırlan, Körtik Tepe kazılarının 2000 yılında başladığında 12 yaşında çocuk olduğunu, köydeki gençlerin gidip çalıştığını ifade ederek, "Körtik Tepe hayatımı değiştirdi. Hedefim akademik kariyer yapmaktır. Benden sonra kardeşimde arkeoloji bölümüne girdi." dedi.

"FIRSATLARI ÇOK İYİ DEĞERLENDİRECEĞİNİ BİLİYORUZ"

Kazı ekibi Başkanı Prof. Dr. Vecihi Özkaya, "Kemal, fırsat tanındığında insanların neler yapabileceğinin güzel bir örneğidir. Ona elimizden geldiğince fırsat tanımaya çalışacağız. Çünkü fırsatları çok iyi değerlendireceğini biliyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Haber Ara