Dolar

32,3288

Euro

35,0948

Altın

2.295,22

Bist

9.045,48

İran, Hac anlaşmasını imzalamayı reddetti

İran ve Suudi Arabistan arasındaki hacla ilgili sorun sürüyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-27 22:35:58

İran, Hac anlaşmasını imzalamayı reddetti

Sorunun çözümü için Cidde kentinde temaslarda bulunan İran heyeti, Hac ve Umre bakanlığı ile temel konularda anlaşma sağlanmasına rağmen anlaşmayı imzalamayı reddederek İran'a döndü.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İranlı hacıların ibadetlerini eda etmesi için İran Hac ve Ziyaret Kurumu heyetinin taleplerinin karşılandığı bildirildi. Buna rağmen konuk heyetin anlaşmayı imzalamayı reddederek İran'a döndüğü belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Hac konusunu görüşmek ve anlaşma yapmak üzere İran Hac ve Ziyaret Kurumundan gelen talep üzerine heyet resmi bir şekilde karşılanarak umre yaptırılmış, 25-26 Mayıs tarihlerinde saatler süren toplantılar gerçekleştirilmiştir. Toplantılar sonucunda İranlı heyetin talep etmiş olduğu hacıların ülkelerinde internet üzerinden elektronik vize alması ve hacılar ile umrecilerin Suudi ve İran havayollarıyla eşit sayılarda taşınması konuları başta olmak üzere diğer talep edilen tüm konularda anlaşma sağlandı. İranlı heyetin talep ettiği Hac ve Umre Koordinasyon Heyeti'ne, İsviçre Büyükelçiliği üzerinden diplomatik statü tanınması' konusunun ise uygun görülerek ilgili taraflardan onay alınması ve yürütmesinin sağlanması için ilgili makamlarla iletişime geçildi."

Tüm maddelerin üzerine ittifak edilerek anlaşmanın imzalanmasının beklendiği 27 Mayıs Cuma günü İranlı heyetin anlaşmayı imzalamayı reddederek ülkelerine hareket ettiği belirtilen açıklamada, İran halkının hac ibadetini yerine getirememesinden dolayı İran Hac ve Ziyaret Kurumu'nun Allah'a ve halka karşı sorumlu olduğu vurgulandı.

Suudi Arabistan'ın, hac ibadeti gibi dini bir konunun İran tarafından siyasi amaçlar için kullanılmasına müsaade etmeyeceğine değinilen açıklamada, anlaşmanın imzalanmasının reddedilmesine rağmen Hac ve Umre Bakanlığının tüm Müslümanların hac ve umre ibadetini rahat bir şekilde yerine getirmesi için gerekli tüm girişimleri yapmaya hazır olduğu kaydedildi.

Haber Ara