Dolar

32,3448

Euro

35,1194

Altın

2.309,79

Bist

9.079,97

İran Türkiye'den rahatsız

İran’ın, Suriye’de ateşkes ve devamında barışın sağlanmasına yönelik Rusya-Türkiye ve İran arasındaki görüşmelerden duyduğu rahatsızlık yüksek sesle ifade edilmeye başladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-13 12:49:55

İran Türkiye'den rahatsız

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

İran, Rusya tarafından Türkiye lehine meselenin dışında bırakılmaktan endişeli.

İran Devrim Muhafızları'nın  eski komutanlarından Muhsin Rızai'ye yakınlığı bilinen Tabnak internet sitesi İran ve Rusya'nın çıkar çatışması içinde olduğu yazdı.

Tabnak'ta yayımlanan yazıda Rusya'ya uyarıda bulunuldu. Moskova tarafından Türkiye'nin Suriye meselesine olan dahlinin İran menfaatlerine ters olduğu dile getirildi.

TÜRKİYE İRAN'IN ALEYHİNDE ÖNEMLİ HALE GELDİ

Türkiye ile İran arasında özellikle Esed'in geleceğine dair stratejik anlaşmazlık bulunduğunu dile getirilen yazıda Türkiye'nin Suriye sürecinde İran-Rusya ekseninde yer almasının önemli olduğu söylendi.

Ancak Türkiye'nin giderek daha aktif hale gelmesinin İran'ı konu dışına itmesinden ve onun yerini almasından duyulan rahatsızlık dile getirildi.

İran-Rusya ve Türkiye arasında Moskova'da gerçekleştirilen üçlü toplantıda, Türkiye'nin İran'ın aleyhinde olarak daha önemli hale geldiği ve Suriye'nin güvenlik planının oluşturulmasında Rusya'nın başlıca ortağı olduğu ifade edildi.

Her ne kadar Kremlin İran'ın Suriye'de ateşkes anlaşmasında etkili bir arabulucu iddia etse de ülkenin bu ateşkesin uygulanmasında etkin bir katılımı bulunmuyor.

Yazıda ayrıca Rusya'nın Türkiye'nin kuzey Suriye'de IŞİD'i değil de Kürtlere karşı askeri harekat yürütmesine izin verdiği üzerinde durularak Türkiye'nin bu sayede Suriye'nin güç dengesinde önemli bir aktör haline getirildiği belirtildi.

TÜRKİYE, RUSYA İÇİN İRAN'DAN DAHA ÖNEMLİ

 Tabnak'ta yer alan yazıda Türkiye'nin Kafkaslar'da ve NATO ile çatışmalarında Rusya'nın menfaatleri açısından önemli olduğu belirtildi.

“Türkiye, Rusya için İran'dan daha önemli. Rusya'nın Suriye meselesinde Tahran yerine Ankara ile işbirliği yapmayı tercih etmesi bunun bir göstergesi” diyen yazıda Rusya'nın bu tercihinin beş yıldır Suriye'de faaliyet gösteren İran'ın çıkarlarına ters olduğunun altı çizildi.

İRAN, RUSYA VE TÜRKİYE'YE UYARI GÖNDEREBİLİR

İran dini lideri Hamaney'in uluslararası ilişkiler danışmanı Ali Ekber Velayeti, yakın zamanda yaptığı açıklamada İran'ın Suriye'deki mücadeleyi desteklemekten vazgeçmediğini ifade etti.

Tabnak'taki ilgili yazıda Suriye'deki durumun İran'ın aleyhine değişmesi halinde Velayeti'nin Rusya ve Türkiye'ye uyarı gönderebileceği belirtildi.

 

Haber Ara