Dolar

32,3124

Euro

35,0549

Altın

2.279,12

Bist

9.022,69

'Iran, Irak'taki Sunniler'den intikam almaya calisiyor'

'Iran, Irak'taki Sunniler'den intikam almaya calisiyor'

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-14 16:24:56

'Iran, Irak'taki Sunniler'den intikam almaya calisiyor'
İDRİS OKUDUCU - Iraklı Sünni lider Adnan Duleymi, İran'ın Irak'ta Sünnilere ait bölgeleri yıktığını belirterek, "İran-Irak savaşında aldığı yenilgilerin intikamını bu şekilde almaya çalışıyor" dedi.

Duleymi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İran, Irak'ta intikam peşinde. Baas Rejimi döneminde uzun yıllar boyunca her iki ülke arasında devam eden savaştan dolayı Sünnilere karşı doğan nefreti halen kalplerinde taşıyorlar. Herkesin bildiği gibi o savaşta Irak büyük başarılar elde etmişti. İran ise bugün Sünnilerin bölgelerini yakıp, yıkarak intikam almak istiyor. Bunun yanında Sünnilerin Irak'ta bir bölgeye sahip olmasına şiddetle karşılar" ifadelerini kullandı.

Irak'taki Sünnilerin her gün dozu artan Şii şiddeti ve baskısı altında yaşadığını belirten Duleymi, "Şiiler, Sünnilere baskı uygulamaya devam ederlerse, kuşkusuz bu ülke parçalanacaktır. Irak'ın parçalanması konusunda siyasi bir karar henüz verilmedi ancak fiilen Sünni, Şii ve Kürtler arasında bölünmüştür. Bu gerçekliği göz ardı edilmemesi ve mantıklı davranılması gerekiyor. Kürtler yaklaşık 20 yıldır kendi bölgelerini yönetiyor. Bu yüzden merkezi hükümet tüm ülkeyi yönetecek durumda değil" değerlendirmesinde bulundu.

Irak'ın yaklaşık 10 yıl içerisinde tamamen yıkılacağı görüşünü ileri süren Duleymi, "Bu yıkılmanın tarihi de elbete yeni değil ve eskiye dayanıyor. Çocukken Irak'ın Sünni, Şii ve Kürtler arasında bölüneceğini radyodan duyuyorduk. Bence bu parçalanma formülü tüm sorunlar için bir çözümdür çünkü Şiilerin artan baskısı Sünnileri her geçen gün pasifleştiriyor. Şiiler, Sünnilerin çocuklarına verdiği Ömer, Ebubekir ve Osman isimlerinin bile değiştirilmesini, onlara ait hiçbir değerin ortada kalmamasını istiyor" dedi.

"Terör örgütü DAEŞ gibi hiçbir örgüt Sünnilere bu kadar zarar vermedi" diyen Duleymi, "DAEŞ, Sünnilerin çocuklarını öldürüp, ülkelerini terk etmelerin neden oldu. Eğer bu örgüt olmasaydı, Sünni çocuklar bölgelerin terk edip, başka ülkelere göç etmezdi. Bu yüzden en kısa sürede DAEŞ'in ortadan kaldırılması lazım. DAEŞ, İslam ümmeti üzerinde büyük bir tehlike oluşturuyor" diye konuştu.

Haber Ara