Dolar

32,5299

Euro

34,8978

Altın

2.439,37

Bist

9.716,77

İran'ın Güney Amerika ağı deşfire oldu

Peru’da tutuklu bulunan Hizbulllah militanı hakkında verilen hüküm, İran’ın ülkedeki yerel terör ağını ortaya çıkardı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-23 12:36:52

İran'ın Güney Amerika ağı deşfire oldu

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Hizbullah'ın Peru'da faaliyet gösteren militanı hakkında yürütülen davada militan hakkında verilen mahkumiyet kararı ülke yetkililerinin, örgüt destekçilerinin ülkede yürüttüğü gizli faaliyetleri ortaya çıkarmasına yardımcı oldu.

Muhammed Hemdar, 2014 yılının sonunda Peru'nun başkenti Lima'da üzerinde patlayıcı yapımında kullanılan nitrogliserin ile yakalandı.

Hizbullah üyesi olduğunu kabul eden Hemdar, gözlem yapmak amacıyla Peru'da olduğunu itiraf etti. Yetkililer Hemdar'ın 2014 Aralık ayında düzenlenen BM İklim Değilişkiği Toplantısı sırasında bir terör saldırısı gerçekleştirmek üzere hedef aradığını açıkladı.

Hemdar, sahte Sierra Leon pasaportu taşımak ve terörist eylemde bulunmak üzere gizli plan yapmak suçlarından tutuklandı.

GÜNEY AMERİKA 80'Lİ YILLARDAN BERİ İRAN'IN HEDEFİNDE

Güney Amerika'da görülen yozlaşmanın Hizbullah ve diğer terörist grupların faaliyetleri için verimli bir ortam oluşturuyor.

Hizbullah'ın İran'ın desteğini alarak Güney Amerika'da faaliyet göstermesinin başlangıcı 1980'li yılların başına kadar gidiyor.

Örgüt Arjantin, Brezilya ve Paraguay'ın kesiştiği ve Üçlü Sınır Bölgesi adı verilen bölgede bir nevi çıkarma üssü kurdu. Hizbullah bu dönemden sonra gerek kuzey ve gerekse güney Amerika'da militanların eğitiminde harcamak üzere finansal kaynak sağlamak için uyuşturucu kaçakçılığı da dahil olmak üzere geniş bir yelpazede yasa dışı faaliyetler yürütmeye başladı.

YASAL BOŞLUKTAN YARARLANARAK BÜYÜYEN GİZLİ AĞLAR

Peru da dahil olmak üzere Güney Amerika ülkelerinin çoğunda terörist faaliyetleri yasa dışı ilan eden bir hukuki çerçeve yok.

Hizbullah militanı Muhammed Hemdar'ın aldığı ceza bu yüzden bölge ülkelerinde emsal teşkil etmesi açısından büyük önem arz ediyor.

ARJANTİNLİ SAVCIYA SUİKAST VE İRAN'IN OLAYDAKİ ROLÜ

İki sene önce Arjantin savcısı Alberto Nisman, kafasından aldığı bir kurşundan dolayı ölü olarak bulundu.

Nisman ölümünden birkaç saat önce, sonradan devlet başkanı olacak Cristina Fernandez de Kirchner'in, 1994 yılında Buenos Aires'teki Yahudi merkezi bombalamasında İran'ın rolünü gizlemek için bu ülke ile gizli görüşmeler yaptığı yönündeki kanıtları mahkemeye sunmuştu.

Savcı Nisman hazırladığı 500 sayfalık dava dosyasında İran'ın, Arjantin ve Güney Amerika'ya yayılmış geniş terörist ağını deşifre etmişti.

VENEZUELLA'YA İRAN BAĞLANTILI BAŞKAN YARDIMCISI

İran'ın Güney Amerika'daki terör ağı, Peru ve Arjantin ile sınırlı değil.

Venezuella devlet başkanı Nicholas Maduro 2017 Ocak ayı başında Tarık el Aysami'yi başkan yardımcısı olarak atadı.

Amerikan istihbaratı Tarık el Aysami'ye  İran, Suriye ve Hizbullah ile yakın ilişkililerinden ve uyuşturucu kaçakçılığı bağlantılarından dolayı şüphe ile yaklaşıyor.

Aysami'nin koltuğu tehlikede olan başkan Madura'dan sonra Venezuella başkanı olması ihtimali ise endişe ile karşılanıyor.

Aysami'nin Aragua valiliği zamanında bu şehir İran Devrim Muhafızları'nın kontrolünde olan Parchin Kimyasal Endüstrisi ve insansız hava aracı üreten Kudüs Havacılık'ın Venezuella'daki merkezi haline gelmişti.

Haber Ara