Dolar

32,5094

Euro

34,9456

Altın

2.435,59

Bist

9.793,00

İran'dan yeni itiraf: Biz olmasak ABD, Afganistan'a giremezdi

Rafsancani'den sonra Ayetullah Ali Hamaney'in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti de İran'ın geçmişte ABD ile Afganistan ve Irak işgali ile iligli işbirliğine yönelik görüşmeler yaptığını belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-29 17:53:47

İran'dan yeni itiraf: Biz olmasak ABD, Afganistan'a giremezdi

TİMETURK I HABER MEKREZİ

İran gazetesine konuşan Ayetullah Ali Hamaney'in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti ülkesinin, Afganistan ve Irak işgallerinde oynaadğı rol ile ilgili bazı itiraflarda bulundu. Velayeti, İran'ın ABD ile ilk olarak Afganistan konusunda müzakereler yürüttüğünü belirterek, şunları kaydetti:

İRAN OLMASA ABD AFGANİSTAN'A GİREMEZDİ"

"İran o sırada ABD'yle Birleşmiş Milletler (BM) bayrağı altında Taliban'a karşı ortak mücadelede bulunuldu. O görüşmeler sırasındaki temsilcimiz de o dönemde BM'deki daimi temsilcimiz (İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad) Zarif'ti. O sırada biz Pencşir vadisinde Taliban'a karşı duran Ahmed Şah Mesud'a destek veriyorduk. Afganistan'ın büyük bir bölümü Taliban'ın kontrolündeydi. O şartlarda İran olmasaydı Amerikalılar Afganistan'a giremezdi. Onlar Afganistan'a girme fırsatını yakalayana kadar görüşmelerden yararlandı ancak Afganistan'a egemen oldukları anda İran'ı şer ekseninin üç ülkesinden biri olarak nitelediler."

"IRAK KONUSUNDA DA KONUŞTUK"


"İran ve ABD, Saddam'ın düşüşünden sonra Irak'ta güvenliğin tesis edilmesine katkı sağlamak amacıyla görüşmeler yaptı. Ancak onlar yine bu görüşmelere bağlı kalmayarak kendi yollarını çizdiler."

"ABD, SÖYLEDİKLERİNİN AKSİNE HAREKET ETTİ"

"Amerikalılar önce İran'ın nükleer haklarını tanıyarak yaptırımları kaldıracaklarına ilişkin mesaj gönderdiler. (ABD Başkanı Barack) Obama'nın İran'a mektubu ve gönderilen mesajlar bunları içeriyordu ancak elbette bunlar gerçekleşmedi."

Velayeti, dini lider Hamaney'in yetkililerle yaptığı son toplantıda, İran'ın anlaşmaya sadık kaldığını, karşı tarafın yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirttiğini ancak bunlara rağmen Hamaney'in, karşı taraftan iptal edilmediği müddetçe nükleer anlaşmanın uygulanması konusundaki müzakerelerin sürdürülmesi gerektiğini vurguladığını açıkladı.

BİR İTİRAF DA RAFSANCANİ'DEN GELMİŞTİ

İran Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı olan ve aynı zmanada ülkenin eskki Cumhurbaşkanı olan Haşimi Rafsancani, Irak ve Afganistan anayasalarının ABD-İran görüşmelerinin ardından yazıldığını açıklamış, şunları söylemişti:

"Afganistan'da Taliban savaşından sonra, yeni konular gündeme geldiğinde biz ABD'yle işbirliği ve görüşmeler yapardık. Irak'ta da böyle görüşmeler olurdu. Her iki yerde de görüşmelerimiz faydalıydı ve her iki ülke için iyi bir anayasa yazabildik. Afganistan ve Irak halkının görüşlerini bu anayasalara yansıtabildik. Şu an da görüşmelerde başka gelişmeler meydana geliyor."

Eski Cumhurbaşkanı Rafsancani, ABD ile yürütülen müzakerelerin İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yönetimi öncesine dayandığını dile getirerek, "Şu an ABD'yle yapılan görüşmeler rehberlik makamı (Dini lider Ali Hamaney) tarafından daha önce verilen izne dayanıyor. Hasan Ruhani hükümetinden 5-6 ay önce Umman Kralı Sultan Kabus'un ara buluculuğunda ABD'yle müzakereler başlamıştı" demişti.

Haber Ara