Dolar

32,5960

Euro

34,7835

Altın

2.496,23

Bist

9.449,99

İran 'bağımsız Kürdistan' için ağız değiştirdi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY)'nde 25 Eylül'de yapılacak referanduma daha önce tepki gösteren İran yönetimi şimdi ise 'bağımsızlık' için ılımlı açıklamalar yaptı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-15 17:39:58

İran 'bağımsız Kürdistan' için ağız değiştirdi

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Irak'ın başkenti Bağdat'ta temaslarda bulunan Kürdistan Referandum Yüksek Komisyonu heyeti, İran'ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi ile görüştü. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan heyet üyesi Roj Nuri Şawes, İrec Mescidi'ye referandum konusundaki kararlılıklarını aktardıklarını, kendisinin Erbil ile Bağdat arasındaki görüşmelerde ne sonuç çıkarsa destekleyeceklerini söylediğini belirtti.

Irak'taki bütün siyasi taraflarla görüşeceklerini kaydeden Dr. Roj Nuri Şawes, görüşmelerden olumlu netice alacaklarına inandıklarını dile getirdi. Dr. Roj Nuri Şawes, “Referandum gelecekte daha yakın ilişkilere zemin hazırlayacaktır” diye konuştu.

'KABUL EDİLEMEZ' DENİLİYORDU

Öte yandan İran cephesinden, kısa bir süre önceye kadar referandumun gerçekleşmesinin dahi 'kabul edilemez' olduğuna dair açıklamalar geliyordu.

ASKERİ OLARAK EN YÜKSEK MAKAMDAN GELMİŞTİ

Temmuz ayında Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri komutanlarının hazır bulunduğu bir toplantıda konuşan İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Iraktan ayrılmasını öngören bağımsızlık referandumu için şunları söylemişti:

"Bu asla Irak'ın komşuları tarafından kabul edilebilir değildir. Irak'ın bağımsızlık ve toprak bütünlüğünün korunması ülkedeki tüm mezhep ve etnik grupların yararıdırReferandum konusunun IŞİD'in Irak'ta büyük yenilgiye uğraması ve toprak kaybetmesinin hemen ardından ortaya konulması, normal bir olay değildir."

 

 

Haber Ara