Dolar

32,5037

Euro

34,5737

Altın

2.500,80

Bist

9.548,09

İran: ABD, Suriye'de başarısız

İran Genelkurmay Başkanı Firuzabadi, Suudi Arabistan'nın Suriye'ye asker göndermeye hazırız açıklamasına ABD'nin destek vermesi ve bundan memnun olduklarını açıklaması ili ilgili olarak, ABD’nin başarısız olduğu su götürmez biçimde kanıtlandı” dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-09 09:43:00

İran: ABD, Suriye'de başarısız

İran, diplomatik ilişkilerin kesildiği Suudi Arabistan'ın 'Suriye'ye kara birliği göndermeye hazırız' açıklamasına ABD'den gelen desteğe sert çıktı. Destek açıklamasının ABD'nin başarısızlığını kanıtladığını vurgulayan İran Genelkurmay Başkanı Firuzabadi, 'ABD-Suudi Arabistan-İsrail şeytan üçgeninin' bölgeden elini çekmesini istedi.

Suudi Arabistan'ın Şii din adamı Nimr el Nimr'in idamı sonrası çıkan olaylar sebebiyle diplomatik ilişkileri kestiği İran, ABD'nin, IŞİD'le mücadele gerekçesiyle Suriye'ye kara birliği göndermeye hazır olduğunu açıklayan Riyad'a arka çıkmasına tepki gösterdi. Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi, Washington'ın Riyad'a arka çıkmasının Batı Asya'daki ABD politikalarının hiç şüphesiz başarısız olduğuna işaret ettiğini söyledi. Press TV'nin haberine göre ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ı, Riyad'ı Suriye'de savaşa girmeye teşvik etmek ve kışkırtmakla eleştiren Firuzabadi “Bu durum, Carter'ın şu anda ne yapacağını bilmediğinin bir göstergesi. ABD'nin başarısız olduğu su götürmez biçimde kanıtlandı” dedi. 

'BOŞA KÜREK ÇEKİYORLAR' 

Diğer taraftan Firuzabadi Suudilerin uluslararası arenadaki daimi siyasi yenilgilerinin, teröre verdikleri desteğin ve petrol fiyatlarındaki düşüşün Riyad'ı zor bir duruma soktuğunu vurguladı. ‘ABD, Siyonist rejim ve Suudlardan oluşan şeytan üçgeninin' Asya'nın batısı ve Kuzey Afrika'da huzursuzluk çıkardığını vurgulayan Firuzabadi, bu üçlünün boşa kürek çektiğini ve hiç yol alamadığının altını çizdi.

'BAŞKA SEÇENEKLERİ YOK'

Müslüman ülkelere barış gelmesinin tek yolunun ABD ve müttefiklerinin bölge uluslarının içişlerine karışmasını önlemek olduğunu belirten Firuzabadi, “Suudiler ve ABD'nin saldırganlık, kan dökme ve bölge ülkelerine boş tehditler savurmaktan vazgeçmekten başka seçeneği yok. Bölgesel barış ve istikrarın yeniden sağlanması adına tutumlarını değiştirmeliler” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU? 

Suudi Arabistan'ın yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon çerçevesinde Suriye'ye kara askeri konuşlandırmaya hazır olduğunu açıklamıştı. Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid bin Ahmed El Halife ise benzer yönde karar aldıklarına dair haberleri yalanlamıştı.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, "Suriye'ye, hükümetin onayı olmadan yapılabilecek herhangi bir harekat saldırgan bir eylem olacaktır. Ülkemize girmeye kalkanların tabutlar içinde geri dönmesine üzülürüz" demişti.

ABD, BAE'NİN DE ARKASINDA 

Bu arada ABD, BAE'nin açıklamasını da memnuniyetle karşıladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında,  “BAE kara güçlerine destek vereceğini söyledi. Bu konu, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ile yaptığımız son iki görüşmede ele alınmamıştı. Bu durumu memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. Kirby, “Fakat hala ne düşündüklerini daha iyi anlamalıyız ve bunun koalisyonun ihtiyaçları ve çabalarıyla uyuştuğuna emin olmalıyız” ifadesini kullandı.

Haber Ara