Dolar

32,3761

Euro

35,0104

Altın

2.326,91

Bist

9.079,97

Irak'taki Türkmenlerin durumu

Irak'taki Türkmenlerin durumu

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-25 18:39:09

Irak'taki Türkmenlerin durumu
Irak'taki Türkmenler, Kerkük kentinin özel bir statüye sahip olması durumunda haklarının yasal bir şekilde garanti altına alınması için anayasa çalıştayı düzenledi.

Kerkük kent merkezinde bir araya gelen Türkmen parti temsilcileri "Kerkük Bölgesi Anayasası" adı altında bir çalıştay düzenleyerek, Kerkük ilindeki haklarının yasal bir şekilde korunması ve garanti altına alınması üzerinde görüş alışverişinde bulundu.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkan Yardımcısı ve Kerkük Milletvekili Hasan Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kerkük kentinin özel bir statüye sahip olup, federe bir yapıya kavuşması için 2006 yılından bu yana böyle bir proje üzerinde çalışılıyor. Baas Rejimi'nin devrilmesinden sonra, Kürtlerin kent üzerinde kurmak istediği idari ve siyasi egemenliğinden kurtarmayı planlıyoruz." dedi.

Türkmenlerin, Kürtlerin asimilasyonlarına maruz kaldığını ve her geçen gün Kerkük kentindeki etkisini yitirdiğini belirten Turan, şunları kaydetti:

"Uzun bir süredir Kerkük'ün federe bir yapıya sahip olması projesini gündeme getirmemizin asıl nedeni, Kürtlerin Türkmenlere yönelik uyguladığı asimilasyonun önüne geçmektir. Her ne kadar adalet ve eşitlikten bahsedilse de bugün neredeyse tüm idari görevler Kürtlerin elinde. Siyasi ittifaklara göre Kerkük İl Meclis Başkanı ve Kerkük İlçe Meclis Başkanı görevleri Türkmenlerin hakkı olsa da, görevi üstlenmeleri engelleniyor. Bu yüzden haklarımızın anayasal çerçevede garantiye alınması için bu projeyi benimsiyoruz."

Türkmeneli Partisi Başkanı Rıyaz Sarıkaya ise söz konusu projenin hayata geçirilmesi konusunda kararlı olduklarının altını çizerek, bir Türkmen bölgesinin kurulması için mücadele edeceklerini söyledi.

Irak'taki Türkmen bölgelerinin başka yönetimlerin egemenliğinde olduğunu belirten Sarıkaya "Kerkük özel bir statü kazanması halinde, diğer bölgelerimizin kurtarılması için de örnek teşkil edecektir. Kürtler kadar büyük hedefimiz olmasa da, kendi bölgemizi kurmak için önce Kerkük'teki idari haklarımız daha sonra da Musul, Telafer ve Diyala'daki bölgelerimiz için adımlar atacağız." dedi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara