Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Irak’taki Sünni Halk Hareketi: Musul oyununu Türkiye bozar

Irak’taki Sünni Halk Hareketi Sözcüsü Zufeyri, Hamaney’in hesabına çalışan Haşdi Şabili militanlarının Musul’daki mezhep savaşı planını tek engelleyecek gücün Türkiye olduğunu söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-25 10:57:14

Irak’taki Sünni Halk Hareketi: Musul oyununu Türkiye bozar

2014'te tek kurşun atılmadan IŞİD'e teslim edilen Musul'un temizlenmesi için yüzde 80'i Şiiler'den oluşan Irak ordusu ve 63 işgalci ülke sözde operasyon düzenlerken bölgedeki Sünni nüfusun mezhep savaşı endişesi gün geçtikçe artıyor.

Diriliş gazetesinin haberine göre; Bölgede ABD ve İran eliyle hazırlanan kanlı plana ilişkin Irak'taki Sünni Halk Hareketi Sözcüsü Şeyh Faruk ez-Zufeyri, Musul operasyonuna katılmayacağını söyleyen Haşdi Şabi için Felluce'de de aynı demeçlerin verildiğini; ancak terör örgütünün Felluce'de katliam yaptığını dile getirerek, şunları söyledi:

“Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Felluce'nin DAEŞ'ten kurtarılması esnasında ve sonrasında gerçekleştirdiği hak ihlallerinden çok daha fazlasını Musul'da yapacağına dair göstergeler var. Irak ordusu 2003'te feshedildi. Günümüzde ordudaki alternatif ise orduya entegre edilen Şii milisler. İnsanları asker üniforması giyerek öldürmeleriyle milis kıyafeti giyerek öldürmeleri arasında ne fark var?”

ABD, İran ve Irak'ın kukla Başbakanı İbadi'nin bölgeyi kan gölüne çevirmeyi planladıklarını belirten Zufeyri, Musul'u kurtaracak tek ülkenin terör örgütlerini bir bir temizleyen Türkiye olduğunun tespitini yaparak, “Türkiye özellikle Musul'da ve tüm Irak'ta barışı isteyen tarafların başında geliyor. Türkiye, bölgeyi etkileyen mezhepçiliğe izin vermez. İnsanlık onurunun heder edilmesine müsaade etmez. Çünkü Türkiye'de insana saygı gösteriliyor. Türkiye bunu diğer ülkeler için de istiyor.

Musul'da mezhepçiliğin önlenmesinin en önde gelen garantisi Türkiye'dir” diye konuştu.

İRAN ETKİSİNE GİREN TÜRKMENLERDEN TÜRKİYE'YE TEHDİT

İran destekli Şii milis grubu Haşd-i Şabi'ye bağlı Türkmen güçleri sözcüsü Türkiye'nin Musul operasyonundaki varlığını eleştirerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tehdit etti.

Irak'taki İran destekli Şii milis örgütü Haşd-i Şabi'ye bağlı Irak Gönüllü Türkmen Güçleri Resmi Sözcüsü Seyyit Ali El-Hüseyni, verdiği röportajda, “Erdoğan'ın Arap ülkelerinden bir farkı yok. Türkiye bugün siyasi bir krizin içindedir. Erdoğan'a şunu söylüyoruz; Allah'a yemin olsun ki, eğer Irak'a elini uzatırsa, Irak'taki diğer gruplardan önce, biz Türkmenler olarak o eli keseriz.” dedi.

"TÜRKİYE'YE DAEŞ GİBİ MUAMELE EDECEĞİZ"

Gönüllü Türkmen Güçleri Resmi Sözcüsü, Türkiye'nin Ehl-i Sünnet ve Türkmenleri destekleme amacıyla Irak'a askeri müdahalede bulunması hakkında sorulan soru üzerine şunları söyledi:

‘Benim bu soruya cevabım aynı bir önceki soruya verdiğim cevap gibidir. Biz Türkmenler olarak mesajımızı açıkladık ve onlara yakın olduğumuzu ve eğer topraklarımıza bir adım atarlarsa, onlara DAEŞ gibi muamele edeceğimizi söyledik. Erdoğan yeni bir Osmanlı İmparatorluğu kurmaya çalışıyor ama biz ona şunu söylüyoruz, “sen Irak'ın milli birlik ve beraberliğini asla bozamazsın, Türkmenlerin, Iraklıların, Sünnilerin ve Şiilerin hepsi Irak halkıdır.”

“TÜRKİYE'NİN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ YOK”

El-Hüseyni, Türkmenler'in kendini savunmadaki ve DAEŞ ile mücadeledeki gücü ve birliği hakkında şunları söyledi: ‘Bizim ne Türkiye'nin ne de yabancı hiçbir kuvvetin yardımına ihtiyacımız yoktur. Güçlüyüz. Felluce, El-Anbar, Selahaddin ve kendi bölgelerimizdeki operasyonlara etkili katılımımız bunun kanıtıdır. Türkmen Gönüllü Güçlerinin Türkiye'ye ve Türk kuvvetlerine ihtiyacı yoktur.'

Haber Ara