Dolar

32,3157

Euro

35,1159

Altın

2.292,25

Bist

9.058,68

Irak'taki gösteriler

Irak'taki gösteriler

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-02 20:42:35

Irak'taki gösteriler
Irak'ın Zikar kentinin merkezi En-Nasırıyye ilçesinde yüzlerce kişi ülkede yaşanan elektrik kesintilerini protesto etti.

İlçedeki El-Hububi Meydanı'nda toplanan göstericiler, elektrik kesintilerindeki ve işsizlik oranındaki artışı kınayan sloganlar attı. Hükümet ve meclis üyelerini "hırsızlıkla" suçlayan göstericiler, yolsuzluk yapan yetkililerin görevlerine son verilmesini ve yargılanmalarını istedi.

Öte yandan, yaşanması muhtemel bir şiddet olayına karşılık kentte bulunan resmi kurumların çevresinde konuşlandırılan güvenlik gücü sayısı artırıldı.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi cuma günü yaptığı açıklamada, ülkede yaşanan elektrik kesintisi krizi üzerine sokağa dökülen göstericilerin ifade özgürlüğüne sahip olduklarını belirterek, taleplerinin yerine getirilmesi için ilgili yetkililerin harekete geçmesini istemişti.

Irak, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının düşmesi ve özellikle askeri harcamalardaki artış nedeniyle büyük bir mali kriz yaşıyor. Bu durum, iller bazında gerçekleştirilmek istenen projelerin durmasına neden oluyor. Irak hükümeti son dönemde müteahhitlik şirketlerine borçlu olduğu yaklaşık 7 milyar doları ödeyemeyeceğini açıklamıştı. Ülkede ayrıca, yaz mevsiminde sıcaklıklarla birlikte elektrik kesintilerinin de artması, vatandaşların durumu protesto etmek için sokağa çıkmasına neden oluyor.

Haber Ara