Dolar

32,5258

Euro

34,8420

Altın

2.488,57

Bist

9.545,31

Irak'ta Sadr yanlılarının Yeşil Bölge'ye girmesi

Irak'ta Sadr yanlılarının Yeşil Bölge'ye girmesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-03 00:59:03

Irak'ta Sadr yanlılarının Yeşil Bölge'ye girmesi
Beyaz Saray, Şii lider Mukteda es-Sadr yanlısı göstericilerin hafta sonu meclis binasına girdiği Irak'ta, son günlerdeki siyasi gelişmelerin ABD öncülüğünde DAEŞ'e karşı yürütülen mücadeleyi etkilemeyeceğini bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, Sadr yanlılarının cumartesi başkent Bağdat'taki yüksek korunaklı Yeşil Bölge'ye geçerek meclis binasını basmasına ilişkin soruları yanıtladı.

Bağdat'ta yaşananları "kaotik" olarak tanımlayan Earnest, gelişmeleri yakından izlemeyi sürdüreceklerini belirtti. Earnest, Irak hükümeti ve güvenlik güçlerinden, ülkedeki diplomatları korumaya yönelik uluslararası yükümlülüklerini yerine getireceklerine dair güvence aldıklarını kaydetti.

Bir soru üzerine Earnest, hafta sonu yaşanan gelişmelerle ülkedeki siyasi ortamın ABD'nin önderlik ettiği DAEŞ'e karşı savaşı etkilemeyeceğini ifade etti. Earnest, şunları söyledi:

"Bu sabah aldığım brifinge göre, bizim ulusal birimlerimiz, hafta sonu Bağdat'taki siyasi istikrarsızlığın DAEŞ'le mücadeleye yönelik devam eden çabalarımıza herhangi bir etkisi olacağını düşünmüyorlar. ABD ve koalisyon güçlerimiz, Irak'ın kuzeyindeki ve Enbar vilayetindeki DAEŞ hedeflerine karşı 59 hava saldırısı ve 6 topçu ateşi gerçekleştirdiler. Bunlar sadece hafta sonunda yapıldı. Iraklı güçlerin eğitilmesi ve onlara yardımlara ilişkin süregelen çabalarımız da kesintiye uğramadan sürecek."

- 11 Eylül saldırısıyla ilgili rapor

Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, bir soru üzerine, ABD Başkanı Barack Obama'nın Suudi Arabistan'ın 2001'deki 11 Eylül saldırılarında rolü olduğunu ileri süren raporun 28 sayfalık gizli bölümlerini okumadığını söyledi.

Earnest, "Başkan (Obama) açıkçası her gün birçok materyal okuyor. Onun bu 28 sayfayı okumasının gerekli olduğunu düşündüğünden emin değilim." diye konuştu.

11 Eylül terör saldırılarının ardından 2002 yılında ABD Kongresi tarafından açılan soruşturmanın 28 sayfalık bölümü kamuoyuyla paylaşılmamıştı.

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Direktörü John Brennan, söz konusu sayfaların gizliliğinin sürmesi gerektiğini belirterek, bu bilgilerin sağlıklı temellere dayanmadığını ifade etmişti.

Haber Ara