Dolar

32,5679

Euro

34,7261

Altın

2.491,68

Bist

9.524,59

Irak'ta DAEŞ'le mücadele

Irak'ta DAEŞ'le mücadele

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-10 20:58:41

Irak'ta DAEŞ'le mücadele
Irak Hava Kuvvetleri tarafından ilk kez insansız hava aracı (İHA) kullanılarak, terör örgütü DAEŞ'e ait mevzilerinin vurulduğu bildirildi.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, ülkenin doğusundaki El-Kut Hava Üssü'nden havalanan, Irak Hava Kuvvetlerine ait, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yapımı bir İHA, El-Enbar ilindeki DAEŞ'in bazı mevzilerini bombaladı.

Kontrol merkezi Iraklı pilot ve teknisyenlerce yönetilen İHA'nın, Enbar'daki DAEŞ mevkilerine doğru ilerleyen kara kuvvetleri birliklerine destek vereceği ifade edildi.

Öte yandan, parlamentodaki Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi İskender Vettut, güvenlik güçlerinin teröristlere karşı düzenlediği operasyonların birçoğunun hava desteği alınmadan gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, söz konusu durumunun operasyonların hızlı şekilde bitmesini engellediğini belirtti.

Savaş alanına nazaran hava kuvvetleri veya kara kuvvetlerinde mevcut uçakların sayısının az olduğuna değinen Vettut, komisyonun, ilave uçakların alınması için Rusya'yla hızlı anlaşmaların yapılmasını desteklediğini söyledi.

Irak, 2011'de ABD ile yapılan ve 36 adet F-16 tipi uçağın satışını içeren anlaşma sonrası ilk 4 uçağı temmuzda teslim almıştı.

Parlamentodaki Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Abbas el-Beyati, 28 Haziran 2014'te yaptığı açıklamada, "Bugün 10 adet Sukhoi (Su-25) tipi uçak Irak'a ulaştı, geri kalanlar da en yakın zamanda elimizde olacak" demişti.

Irak Hava Kuvvetleri Komutanı Hamid el-Maliki ise 9 Eylül'de, basın mensuplarına, Rusya ile daha önce imzalanan anlaşma çerçevesinde 4 adet savaş uçağının kendilerine teslim edildiğini belirtmişti.

Haber Ara