Dolar

32,5553

Euro

34,6820

Altın

2.420,56

Bist

9.645,02

Irak'ta DAEŞ ile mücadele

Irak'ta DAEŞ ile mücadele

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-25 20:29:11

Irak'ta DAEŞ ile mücadele
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el Caferi'yi, IKBY heyetinin Washington'da yapılan DAEŞ zirvesine katılmasını engellemekle suçladı.

Barzani, sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "DAEŞ ile mücadelenin en ön saflarında savaşmamıza rağmen, Irak Dışişleri Bakanı (İbrahim el-Caferi) Washington'da yapılan DAEŞ zirvesinde Kürdistan Hükümeti heyetinin yer almasını engelledi." ifadelerini kullandı.

Zirveye ev sahipliği yapan tarafın da Caferi'nin talebini yerine getirdiğini kaydeden Barzani, "Kürdistan halkı, terör örgütü DAEŞ ile mücadele sırasında büyük bir insani ve ekonomik bedel ödedi. Peşmerge güçleri ortaya koydukları kahramanlıklarıyla DAEŞ efsanesini yıkıp, onların karşısında durabilecek bölgedeki tek güç konumuna geldi" değerlendirmesinde bulundu.

Bu ve buna benzer birçok örneğin, IKBY halkının vermiş olduğu fedakarlıkların gözardı edilip, uygun olmayan uygulamalara tabi tutulacağını gösterdiğini savunan Barzani, ortaya konulan davranış ile halkın yaptığı fedakarlığın, yeri ve rolü ile örtüşmediği gibi hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Böyle sorunların çözülmesi için egemenliğe ve kendi kararlarını alma yetkisine sahip olunmasının gerekliliğine dikkati çeken Barzani, şunları kaydetti:

"Başımıza gelen bunca haksızlık ve verilen fedakarlıklardan sonra önümüzde iki yol var. Ya başka halklar istedikleri zaman bize sorun çıkarıp, kaderimiz hakkında karar verip, onların bir parçası olma gerçekliğini kabul edeceğiz, ya da ortak bir karar alıp bağımsızlık ve egemenlik için adım atacağız."

Haber Ara