Dolar

32,5989

Euro

34,8796

Altın

2.497,67

Bist

9.618,94

İngiltere'nin Suriye'deki operasyonlara katılması

İngiltere'nin Suriye'deki operasyonlara katılması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-26 23:07:02

İngiltere'nin Suriye'deki operasyonlara katılması
İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, ülkesinin DAEŞ'e karşı Suriye'de operasyonlara katılmasına destek vermeyeceğini açıkladı.

Corbyn, partlili milletvekillerine yolladığı mektupta, Başbakan David Cameron'ın İngiltere'nin küresel koalisyon bünyesinde Irak'ta DAEŞ'e karşı yürüttüğü operasyonları Suriye'yi de içine alacak şekilde genişletmesini savunurken ortaya koyduğu argümanları ikna edici bulmadığını bildirdi.

Corbyn, "Başbakanın Suriye'de hava saldırılarının güvenliğimize hizmet edeceği şeklindeki yargısına inanmıyorum ve dolayısıyla bunu destekleyemem" ifadelerini kullandı.

Mektubunda "Paris'teki saldırılarla hepimiz dehşete düştük ve DAEŞ'in mağlup edildiğini görmek kararlılığındayız" diyen Corbyn, şöyle devam etti:

"Birinci önceliğimiz İngiltere'nin ve İngiliz halkının güvenliği olmalıdır. Şimdi sorun şu; başbakanın teklifi ulusal güvenliğimizi güçlendiriyor mu zayıflatıyor mu? Başbakanın bugün Suriye'yi bombalamanın bu soruya olumlu cevap olacağına ikna edecek bir sunum yaptığına inanmıyorum. Başbakan bizim sorularımıza da Dışilişkiler Komisyonu'nun sorularına da tatmin edici yanıtlar veremedi. Başbakan Suriye'deki iç savaşa müzakareyle kapsamlı siyasi çözüm bulmaya İngiltere'nin bombardımanın nasıl bir katkı sağlayacağını izah etmedi."

Corbyn, pazartesi gölge kabine üyeleriyle bir araya gelerek bu konuda parti içinde bir ortak görüşe ulaşmaya çalışacaklarını kaydetti.

Cameron, parlamentoda bir konsensüse tekabül edecek net bir çoğunlukça kabul edileceğine emin olmadıkça Suriye ile ilgili teklifi parlamentoya getirmeyeceklerini açıklamıştı.

Corbyn'in liderliğini yaptığı İşçi Partisi'nin 650 sandalyeli Avam Kamarası'nda 231 milletvekili bulunuyor ancak gölge kabine içinde de parti grubunda da hükümetin Suriye'ye operasyon teklifine destek vereceklerini kamuoyu önünde açıklayan çok sayıda partili var.

Parlamentodaki muhtemel bir Suriye oylamasının, İşçi Partisi içindeki tartışmayı büyütüp krize dönüştürebileceği belirtiliyor.

- Parlamento 2013'te reddetti

Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti milletvekillerinin çoğunlukta bulunduğu Dış İlişkiler Komisyonu, bu ay başında yayımladığı raporda, İngiltere'nin Suriye'deki DAEŞ hedeflerine hava saldırısı düzenlemektense, Suriye'deki iç savaşın sona erdirilmesi çabalarına odaklanması gerektiğini bildirmişti.

Raporda, Suriye'de askeri bir müdahale için yasal zemin bulunmadığı görüşüne de yer verilmişti.

Başbakan Cameron, bugün Avam Kamarası'nda konuyla ilgili yapılan 2,5 saatlik oturumda Dışilişkiler Komisyonu'nun raporunda yer alan kaygılara ve itirazlara yanıt verdi.

İki yıl önce hükümetin "Suriye'ye askeri müdahaleyi de kapsayabilecek güçlü bir insani tepkinin verilmesi gerektiği" yönündeki prensip önergesi Avam Kamarası'nda 272'ye karşı 285 oyla reddedilmişti.

BMGK geçen hafta Fransa tarafından hazırlanan ve DAEŞ ile mücadelenin artırılması ve operasyonlara katılan ülkelerin koordineli hareket etmesini içeren karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti.

Cameron'ın, Irak'ta DAEŞ'e karşı uluslararası koalisyon bünyesinde yürüttüğü operasyonları Suriye'yi içine alacak şekilde genişletmeyi öngören bir tasarıyı parlamentoya birkaç hafta içinde getirmesi bekleniyor.

İngiltere, 63 ülkeden oluşan uluslararası koalisyonun terör örgütü DAEŞ'e karşı yürüttüğü hava operasyonunun sadece Irak ayağına katılıyor.

Haber Ara