Dolar

32,5910

Euro

34,8753

Altın

2.492,69

Bist

9.695,42

İngiltere'de 'tekrar referandum' sesleri!

AB'den ayrılma kararı sonrası 'yeni bir oylama' ya da 'parlamentonun sonucu geçersiz sayması' çağrıları artmaya başladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-28 15:14:55

İngiltere'de 'tekrar referandum' sesleri!

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Yeni bir referandum için başlatılan kampanyada imza sayısı dört milyona ulaştı.

AVAM KAMARASI DEĞERLENDİRECEK

Parlamentonun internet sitesindeki dilekçede imza sayısı 100 bin'i aştığı için öneri Avam Kamarası'nda ele alınabilecek.

AB'DE KALMA TARFATARLARI ÇOĞUNLUKTA

Lordlar Kamarası'nın muhafazakâr üyelerinden Michael Heseltine, AB'den çıkış müzakerelerinin tamamlanmasından sonra yeni bir referandum yapılabileceğini söyledi. Parlamentoda, AB'de kalma yanlılarının çoğunlukta olduğuna dikkat çeken Heseltine şöyle konuştu: “İnsanlara, (AB ile yapılacak) anlaşmayı görmedikten sonra ve bu bir seçim ya da yeni referandumla desteklenmedikten sonra karaya ak dedirtemezsiniz. Bu yüzden müzakerelerin acilen başlaması gerekiyor."

"PARTİLER ARASI GRUP" ÖNERİSİ

Heseltine, parlamentoda referendum sonuçlarının yeniden değerlendirilmesi için partiler arası bir grup oluşturulmasını istedi.

BLAİR'DAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Guardian gazetesinin haberine göre eski Başbakan Tony Blair de, hiçbir seçeneğin gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Blair bununla birlikte, “Ama şimdi yeni bir referandum süreci nasıl başlatılır doğrusu bilemiyorum” diye konuştu.

"REFERANDUM MEŞRU"

Liberal Demokrat Parti'nin lideri Tim Farron da referendumun meşruiyetini kabul etmekle birlikte, İngiltere'yi yeniden AB'nin parçası haline getirmek için çaba harcayacaklarını söyledi. Farron şöyle konuştu: “16 milyon insanın (AB'de kalma yanlılarının oy sayısı) oy verdiği, hatta 17 milyonun çoğunun değerleri için sesimizi çıkarmaya kararlıyız. İngiltere'nin kendini tecrit eden değil, dışarıya açık bir ülke olduğunu söyleyeceğiz.”

'500 VEKİL AB'DE KALMA TARAFTARI'

İşçi Partisi milletvekili David Lammy de referandumun bağlayıcı olmadığına ve 650 üyeli parlamentoda 500 kadar milletvekilinin AB'de kalmaktan yana olduğuna dikkat çekerek parlamentonun bir oylamayla sonucu geçersiz sayabileceğini söyledi, “Parlamento bu çılgınlığa son vermeli. Ekonomimizi mahvedemeyiz” dedi.

Lammy, “İkinci bir referandum da meclisin yetkisinde. AB'den çıktıktan sonra neler olacağı şimdi belirginleşmeye başladı. Yeni belirlenecek bir çerçeveyle en azından ikinci bir referanduma gitmeliyiz” diye konuştu.

Haber Ara