Dolar

32,4799

Euro

34,6017

Altın

2.483,12

Bist

9.569,34

İngiltere'de Suriye oylaması tartışmaları

İngiltere'de Suriye oylaması tartışmaları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-30 21:50:25

İngiltere'de Suriye oylaması tartışmaları
İngiltere'nin Suriye'yi bombalamasına karşı çıkan muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, parti üyelerinin bu hafta yapılması planlanan olası oylamada istedikleri yönde oy kullanabilmelerine karar verdi.

Partisinin üyeleriyle bugün toplantı yapan Corbyn ayrıca, parlamentoda İngiltere'nin Suriye'deki DAEŞ hedeflerine yönelik koalisyon güçlerinin yürüttüğü hava operasyonuna dahil olmasıyla ilgili yapılacak oylama öncesi konunun iki gün boyunca tartışılmasını önerdi. Corbyn, konuya ilişkin Cameron'ın yanıtlaması gereken sorular olduğunu ifade etti.

İngiliz basını, çarşamba günü yapılması beklenen oylamanın Corbyn'in iki günlük tartışma önerisiyle ertelenebileceğini bildiriyor.

Bu arada İşçi Partisi'nin yaptırdığı bir anket, parti üyelerinin yüzde 75'inin Suriye'nin bombalanmasına karşı olduğunu ortaya koydu.

Parlamentoda 231 milletvekili bulunan muhalefetteki İşçi Partisi'nde Suriye oylaması nedeniyle ciddi kırılmalar yaşanıyor. Partinin lideri Jeremy Corbyn, İngiltere'nin savaşa çekilmemesi gerektiğini ve Suriye'deki hava operasyonuna katılımının askeri anlamda bir farklılık yaratmayacağını belirtiyor ancak Corbyn'in gölge kabinesinin yaklaşık yarısının hava operasyonuna destek verdiği biliniyor. Corbyn'in bombalamayla ilgili partisinde grup kararı istediği ancak olası istifalar nedeniyle bu kararından vazgeçtiği öne sürülüyor.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin DAEŞ'e yönelik hava operasyonlarının sadece Irak ayağına geçen yıldan bu yana destek veren İngiltere'de, iktidardaki Muhafazakar Parti lideri ve Başbakan David Cameron ise Suriye'ye yönelik hava operasyonuna ülkesinin katılmasını istiyor.

Cameron daha önce birkaç kez, katılıma ilişkin önergenin parlamentodan geçeceğine emin olmadan, oylama yapılmayacağını söylemişti.

David Cameron 2013 yılının Ağustos ayında Esed rejiminin kimyasal silahlar kullanmasının ardından, Suriye'ye yönelik hava operasyonlarına ülkesinin katılması için benzer bir önergeyi parlamentoya taşımış ancak 13 oy farkla önergeye destek bulamamıştı.

Haber Ara