Dolar

32,3184

Euro

35,1145

Altın

2.295,76

Bist

9.050,61

Ingiltere, 9 yilda 3 bine yakin genc siginmaciyi sinir disi

Ingiltere, 9 yilda 3 bine yakin genc siginmaciyi sinir disi etti

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-10 16:14:47

Ingiltere, 9 yilda 3 bine yakin genc siginmaciyi sinir disi
İngiliz hükümeti, 2007-2015 yılları arasında 3 bine yakın genç sığınmacıyı "tehlikeli" olarak değerlendirilen Afganistan, İran, Irak, Libya ve Suriye'ye geri gönderdi.

İçişleri Bakanlığı geçen yılın kasım ayında, son 9 yılda Afganistan, İran, Irak, Libya ve Suriye'ye toplamda bin 40 gencin geri gönderildiğini açıklamıştı. Ardından İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin Milletvekili Louise Haigh'in verilere dair sorusu üzerine bakanlık, rakamları yeniden düzenlenerek yayımladı.

Hükümetin yeni verilerine göre, 2007-2015 döneminde Afganistan'a 2 bin 18, Irak'a 657, İran'a 68, Libya'ya 4 ve Suriye'ye bir olmak üzere, toplamda 2 bin 748 genç sığınmacı sınır dışı edildi. Böylece, bakanlığın kasım ayında yayımladığı verileriyle son verileri arasında yüzde 164'lük farklılık yaşandığı ortaya çıktı. Veriler, ülkeye 18 yaşından küçükken refakatsiz olarak ulaşan ve iltica başvurusu yapanları kapsıyor.

-"Utanç verice gerçek"

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Haigh, "Bu şaşırtıcı veriler, iltica sistemimizin arkasındaki utanç verici gerçeği su yüzüne çıkardı. En dehşet verici koşullarda, savaşların harap ettiği ülkelerden kaçan çocuklara sığınacak bir liman veriliyor ve Birleşik Krallık'ta yeni bir yaşam inşa etmeleri sağlanıyor. Ancak 18 yaşına geldiklerinde zorla uçağa konularak, hiçbir bağlantılarının olmadığı, zar zor hatıralarının bulunduğu tehlikeli ülkelere geri gönderilebiliyorlar" dedi.

Haigh, verilerdeki yanlışlıktan dolayı Göçmenlerden sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı James Brokenshire'a özür dilemesi çağrısında bulundu. Brokenshire ise verilerdeki hatanın, "sınır dışı etme sürecinde yaşanan bir hatadan kaynaklandığını" kaydetti.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da sınır dışı kararlarının, "iltica başvurularının sonuçlanmasının ardından, kişilerin ülkelerine döndüklerinde herhangi bir zulüm riskiyle karşı karşıya olmadıklarının değerlendirilmesiyle" alındığı ifade edildi.

Birleşik Krallık hükümeti, genellikle ülkeye refakatsiz ulaşan çocukları sınır dışı etmiyor ve bu çocuklara 17,5 yaşına kadar geçici oturum izni veriyor. Çocuklar, ülkeye geldiklerinde iltica başvurusunda bulunabiliyor ancak mülteci statüsünü erken yaşlarda elde etmeleri nadir görülüyor. Bu çocuklar, 18 yaşına girdiklerinde ülkeden geri gönderilme riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Haber Ara