Dolar

32,5993

Euro

34,8293

Altın

2.495,94

Bist

9.463,31

İngiliz gazeteden tepki çeken manşet: Türkiye Suriye gibi oluyor!

İngiliz The Independent gazetesi 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 'Türkiye Suriye gibi oluyor' manşeti attı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-30 18:13:23

İngiliz gazeteden tepki çeken manşet: Türkiye Suriye gibi oluyor!

TİMETURK I HABER MERKEZİ
DETAY HABER

İngiliz The Independent gazetesinin Ortadoğu Muhabiri Patrick Cockburn, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi sonrası bir hafta İstanbul'da kaldı. Bu süre zarfında bir haber hazırlayan muhabir kendince gözlemlerini hazırlayıp gazeteye gönderdi. O haber İngiliz İndependent'da tepki çeken bir ifade ile manşete çekildi.

"TÜRKİYE SURİYE GİBİ OLUYOR"

The Independent'ın birinci sayfasından tam sayfa duyurduğu haberde muhabir "5 yıl önce Suriye'nin Türkiye gibi olacağını düşünürdüm. Şimdi Türkiye Suriye gibi oluyor" diye yazdı.

DURUMU ALAYA ALAN İFADELER

Ayrıca gazete, başlık altında haberi kaleme alan muhabir için de durumu alaya alan bir ifade kullandı. Başlık altında "Patrick Cockburn, sevgili ülkesi için hayıflanıyor" ifadesi kullanıldı.

İşte o haberden bazı bölümler:

"TÜRKİYE İSTİKRARSIZLAŞTI"

"Bir zamanlar Ortadoğu için büyük umut olan Türkiye, güçsüzleşti ve istikrarsızlaştı."

"TASFİYELER ÜLKEYİ SARSIYOR"

"Darbe girişimi ve tasfiyeler, Türkiye'yi sarsıyor. Uzun yıllar devletin belkemiği olan Türk Silahlı Kuvvetleri, kargaşa hali içerisinde. General ve amirallerin yaklaşık yüzde 40'ı, aralarında üst düzey ordu komutanları da var, gözaltına alındı ya da görevden alındı."

"TÜRKİYE'DE POLİTİK, ETNİK ve MEZHEP AYRILIĞI VAR"

"5 yıl önce Türkiye Ortadoğu'daki en istikrarlı ve başarılı, komşularına örnek olabilecek bir ülke gibi görünüyordu. Fakat Irak ve Suriye, Türkiye gibi olacağına, Türkiye politik, etnik ve mezhep ayrılığı bakımından onlar gibi oluyor."

"DARBEYİ AMERİKA YAPMADI"
"IŞİD, NUSRA VE EL KAİDE BU HAVAYI KULLANACAK"

"Hem IŞİD hem El Nusra Cephesi gibi El Kaide tipi diğer hareketler, darbe girişimini ABD'nin desteklediğine inanan birçok insanın bulunduğu Türkiye'deki Amerikan karşıtı havadan faydalanacak."

HABER "SİLAHLI KUVVETLERİ BÜTÜN OLARAK" HEDEF ALDI

"Birçok Türk'ün yaşananlarının ciddiyetini fark etmeleri için zaman geçti. Fakat darbe girişiminin silahlı kuvvetler içindeki hoşnutsuz küçük bir kliğin işi olmadığı; daha çok Türk devletini devirmek için on yıllardır hazırlanan ve başarılı olabilecek büyük bir komplonun ürünü olduğu netleşiyor."

"YABANCI HÜKÜMETLER KINANIYOR"

"Birçok Türk (yalnızca Erdoğan'ın destekçileri değil) darbe girişimine yönelik göstermelik kınamalar dolayısıyla yabancı hükümetleri ve medyayı eleştiriyor. Onlar, eğer darbe başarılı olsaydı, Türkiye'nin tam bir askeri diktatörlükle ya da iç savaşla, ya da her ikisiyle birden karşılaşacağına dikkat çekiyor."

Haberde İstanbul merkezli düşünce kuruluşu Kamusal Politika ve Demokrasi Çalışmaları Merkezi Araştırma Direktörü Sabiha Senyücel'in de "Darbe girişimi akşamı, hayatımın en kötü akşamıydı" şeklindeki beyanlarına yer verilerek. "Senyücel, yabancı yorumcuların bunun, demokratik olarak seçilmiş bir hükümetle askeri darbeciler arasındaki bir savaş olduğunu dikkate almamalarından şikâyet ediyor" denildi.

"AK PARTİ- GÜLEN HAREKETİYLE İŞBİRLİĞİ YAPTI"

"Gülenciler silahlı kuvvetler kurumuna çok kolaylıkla girdi, çünkü 2002-2013 yılları arasında Erdoğan ve onun AKP'siyle sekülerlere karşı birleştiler."

OYSA DURUM TAM TERSİ

Haber, tam olarak 15 gün önce gerçekleştirilmeye çalışılan ve yaklaşık 40 yıllık bir hazırlıkla hayata geçirilmeye çalışılan darbe girişimini yalnızca 20 satte püskürten Türkiye için kullanılan "Suriye gibi" ifadesi "iç savaşın devam ettiği ve milyonlarca insanın göç ettiği Suriye" ile Türkiye arasında nasıl bir benzerlik kurulduğu konusunda tepkiler aldı.

Kısacık bir süre zarfında devletin normal işleyişine devam ettiği ve Cumhurbaşkanı öldürülmeye kalkıkan Türkiye'de kanlı 15 Temmuz gecesinden beri bütün partilerin seçmenleri sokaklarda. Devam eden ve merkez medya tarafından "demokrasi nöbeti" şeklinde adlandırılan gösteri ve mitinglerde herhangi bir taşkınlık olmadığı gibi ilk günlerde dillendirilen Alevi-Sünni çatışması gibi bir olay da yaşanmadı. Buna rağmen ülkede mezhep çatışması varmış gibi haberde "politik, etnik, mezhep ayrılığı" ifadelerinin kullanılması da dikkat çekti.

Muhabirin bir hafta boyunca İstanbul'da kalmış olmasına ve normal hayatın, olağan bir şekilde devam ettiğini görmesine rağmen neden böyle bir habere imza attığı ve Türkiye'yi benzettiği, iç savaşın ve göçün devam ettiği Suriye'ye hiç gidip gitmediği merak ediliyor...

Haber Ara