Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İHA'lar İncirlik'ten IŞİD için havalanıyor

ABD ile Türkiye’nin anlaşmasının ardından Amerikan insansız hava uçakları ilk kez İncirlik Üssü’nden bomba yüklü olarak havalandı. Havalanan uçaklar Suriye’de herhangi bir hedefi vurmadı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-04 09:55:19

İHA'lar İncirlik'ten IŞİD için havalanıyor

Pentagon sözcülerinden Jeff Davis İncirlik Üssü'nden insansız hava araçlarının bomba yüklü olarak havalandığını ve Suriye hava sahasına girdiğini açıkladı. Davis, “Bu noktada henüz hava saldırısı düzenlenmiş değil. Ama uçaklar ilk kez bomba yüklü olarak uçmaya başladı” açıklamasını yaptı.

Washington Post'a konuşan başka bir Amerikan Ordusu yetkilisi ise operasyonel planlanamın tartışıldığını anlatırken, İncirlik'in Suriye'ye yakınlığı nedeniyle uçakların Suriye hava sahasında geçireceği zamanı artıracağını söyledi.

'Esed'le savaşmıyoruz'

Bir başka önemli konu da ABD hava güçleri ve eğit-donat programındaki muhaliflerin Esed rejimi unsurlarıyla karşı karşıya gelmesi olasılığı. Obama yönetimi, eğit-donat programına dahil edilen muhaliflere Suriye rejiminin savaş uçaklarına karşı da hava koruması sağlayacağını açıklamıştı. Pentagon Sözcüsü Davis'e bu konu da soruldu. David rejimle savaşmadıklarını söylerken, "Bütün bunların ne için yapıldığının hatırlanmasında fayda var. Biz Esed rejimiyle savaşta değiliz. Eğit-donat programına katılanlar da IŞİD'le savaşacaklarını taahhüt etti." dedi. 

'Rejime ilettik'

Esed güçleriyle eğit-donat programındaki muhaliflerin karşı karşıya gelmesi sorunu ABD Dışişleri'ndeki günlük bilgilendirme toplantısında da gündeme geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, bu konuda rejimin bilgilendirildiğini söyledi. Toner, eğit-donat programı dahilindeki Suriyeli muhaliflerin, IŞİD'e karşı kurulan koalisyonun bir parçası olduğunu ve onları koruyacaklarını söyledi.

Toner, "ABD Savunma Bakanlığı tarafından eğit-donat programı dahilindeki Suriyeli güçler, IŞİD'e karşı mücadele eden diğer müttefiklerimiz gibi, geniş yelpazede desteklenecektir ve buna savunma ateşi yardımı da dahildir" dedi.

Angajman kuralları hakkında detaylara giremeyeceğini belirten Toner, "Başından beri söylediğimiz gibi, gerekli önlemleri alarak bu güçlerin görevlerini başarıyla yerine getirebilmesini garantiye alacağız" şeklinde konuştu. Toner, "Suriye'yi ABD uçaklarına müdahale etmemesi için uyarıda bulunmuştuk ve aynı şekilde, Suriye rejimini, IŞİD'e karşı mücadele eden yeni Suriye güçlerine de müdahale etmemesini tavsiye ediyoruz. Bunu onlara ilettik" dedi.

Haber Ara