Dolar

32,3851

Euro

35,1732

Altın

2.325,14

Bist

9.079,97

IMF, yuanı Özel Çekme Hakları sepetine ekledi

IMF, yuanı Özel Çekme Hakları sepetine ekledi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-30 22:19:57

IMF, yuanı Özel Çekme Hakları sepetine ekledi
Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin'in para birimi yuanın Özel Çekme Hakları (SDR) sepetine eklenmesini onayladı.

Kurumdan yapılan resmi açıklamada, IMF Yönetim Kurulu'nun bugünkü toplantısında yuanın beşinci para birimi olarak SDR sepetine eklenmesine karar verdiği bildirildi.

Yuanın, SDR sepetine girebilmek için gerekli kriterleri sağladığı vurgulanan açıklamada, alınan kararın 1 Ocak 2016'tan itibaren yürürlüğe gireceği belirtildi.

Yuan, böylece yeni yılla birlikte IMF'nin para sepetinde dolar, avro, sterlin ve yenin ardından beşinci para birimi olarak yer alacak. Yüzde 41,73'ünü doların, yüzde 30,93'ünü avronun, yüzde 8,33'ünü yenin ve yüzde 8,09'unu sterlinin oluşturduğu SDR sepetinde yuanın ağırlığı ise yüzde 10,92 olacak.

IMF Başkanı Christine Lagarde, söz konusu toplantının ardından şu açıklamayı yaptı:

"Yönetim Kurulu'nun yuanı SDR sepetine ekleme kararı, Çin'in küresel finansal sisteme entegrasyonu açısından bir kilometre taşı. Bu karar, ayrıca Çinli otoritelerin son yıllarda ülkenin parasal ve finansal sisteminde gerçekleştirdiği reformların tasdik edilmesi. Bu çabaların devam etmesini, güçlü bir uluslararası finans sistemini beraberinde getirecek ve Çin'in ve küresel ekonominin büyümesini ve istikrarını destekleyecektir."

SDR sepeti, IMF üyelerine ödemeler dengesi ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için borçlanma imkanı tanıyor. İlk kez 1969'da yılında yürürlüğe sokulan SDR sepetine ilişkin değerlendirme toplantıları her 5 yılda bir yapılıyor. Kurul, 2010'daki son toplantısında, yuanı gerekli kriterleri sağlamadığı gerekçesiyle sepete almamıştı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara