Dolar

32,5699

Euro

34,9505

Altın

2.427,08

Bist

9.722,09

İlk Türkçe hutbe Erbil'de okundu

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde Türkçe hutbe verilmesinin yasalaşmasının ardından Türkmen Türkçesiyle hazırlanan ilk hutbe Erbil'de okundu.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-03 15:51:31

İlk Türkçe hutbe Erbil'de okundu

"Türkçe'nin Türkmen lehçesinde hutbe verilebilmesi" ile ilgili hazırlanan yasa tasarısı IKBY Parlamentosu'nda kabul edildi. Yasanın kabul edilmesi sonrasında Din İşleri Bakanlığının Türkmen Türkçesi hutbe için başlattığı çalışma tamamlandı. İlk hutbe bugün cuma namazında Erbil'in Tacil Mahallesi'ndeki tarihi camide okundu. 

Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkmen Türkçesi hutbenin yasalaşması için Kürdistan Parlamentosu'na yasa teklifi sunduk. Uzun çalışmalar sonucu bu teklifimiz kabul edildi" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yıllar sonra ilk defa Türkçe'nin Türkmence lehçesinde hutbe okunması olumlu karşılandı. 

 Türkçe hutbe ile ilgili hazırlanan yasa tasarısının IKBY Parlamentosu'nda kabul edilmesi ve Din İşleri Bakanlığının gerekli çalışmayı tamamlaması üzerine ilk hutbe bugün cuma namazında Erbil'deki Küreci Camisi'nde okundu. Türkmen milletvekillerinin de hazır bulunduğu camide, cemaatin kalabalık olması dikkati çekti. 

"Tarihi bir gün"

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün tarihi bir gün. Osmanlı İmparatorluğu'nun bu bölgeden çekilmesinden sonra ilk defa Erbil'de Türkmence hutbe okundu" dedi. 

Hutbenin yasalaşması için Türkmen milletvekilleriyle yaklaşık bir yıldır çalışma yürüttüklerini anlatan Maruf, şöyle konuştu:

"Nihayetinde bugün camimizde Türkmence hutbe okundu. Bayram havasında bir gün yaşıyoruz. Türkmen vatandaşlarımız gayet memnun. Temennimiz başka camilerde de Türkmence hutbe okutulmasıdır. Bu yönde çalışmalarımız olacaktır. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Hutbenin konusu da zaten dostluk ve kardeşlikti. Renkler, diller farklı olabilir ama netice itibarıyla aynı coğrafyada yaşayan bizler dost ve kardeşiz."

Hutbede kardeşlik vurgusu

Türkçe'nin Türkmen lehçesinde hutbeyi okuyan Küreci Camisi İmamı Haydar Osman ise Erbil'de ilk defa Türkçe hutbe okuduklarını belirterek, "Hutbemizde kardeşlikten bahsettik. Dili, rengi, ırkı ne olursa olsun bütün insanlar eşittir. Üstünlük ancak takvadadır. Erbil'de herkes inancını inandığı şekilde yaşayabiliyor. Müslümanlar olarak burada daha önce Kürtçe ve Arapça hutbe okunuyordu. Çok şükür bugünden itibaren Türkçe hutbe de okunacak" şeklinde konuştu.  

Cami cemaatinden Eşref Taha da "Bugün Türkmence hutbe dinledik. Bu manevi bir durumdur. Bu tarz şeyler insanlar arasında kardeşliği, birlik ve beraberliği arttıracak" ifadelerini kullandı. 

Türkmen nüfusun yüzde 20 oranında olduğu bölgelerde Türkmen Türkçesi'nin resmi dil olarak kullanılmasını öngören kanun tasarısı 3 Kasım 2014'te IKBY Parlamentosu'nda yasalaşmıştı.

Haber Ara