Dolar

32,3712

Euro

34,9854

Altın

2.326,10

Bist

9.065,54

İlahiyat rektörlerinden 'müfredat' açıklaması

İlahiyat rektörlerinden 'müfredat' açıklaması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-05 18:28:46

İlahiyat rektörlerinden 'müfredat' açıklaması
6 üniversitenin ilahiyat kökenli rektörleri, son günlerde gündeme gelen "yalnızca ilahiyat müfredatına müdahale edildi" şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey ve Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, müfredat değişikliğine ilişkin ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, Yükseköğretim Yürütme Kurulu (YÖK) kararının, herhangi bir alanın derslerini azaltmak ya da kaldırmak amacından ziyade, Arapça ve temel İslam Bilimleri derslerinin daha verimli işlenmesini hedeflediği belirtildi.

Mayıs ayında Bayburt'ta gerçekleştirilen "22. İlahiyat Fakültesi Dekanları Toplantısı" sonuç bildirgesine değinilen açıklamada, söz konusu fakültelerde Arapça ve Temel İslam Bilimleri derslerinin niteliğini arttırmak için gerekli tedbirlerin alınması hususunda fikir birliğine varıldığı ifade edildi.

Müfredata eklenecek derslerde zorunlu ya da seçmeli yeni dersler ihdas edilmesi noktasında fakülte kurulları ve senatoların yetkileri ellerinden alınmadığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yalnızca ilahiyat müfredatına müdahale edildi' şeklinde ileri sürülen iddialar gerçeği yansıtmıyor. Çünkü aranılan yetkinliği sağlayıp sağlamama açısından diğer müfredat programlarına olduğu gibi ilahiyat müfredatına da YÖK'ün mevzuat çerçevesinde müdahale hakkı ve yetkisi bulunmaktadır. Aynı şekilde bu iddia, YÖK'ün son dönemde ilahiyat fakültelerine bakışı göz önüne alındığında insaf ölçüleri ile de bağdaşmamaktadır."

- DAEŞ, Selefi ve Vehhabi perspektifi iddiası

Açıklamada, DAEŞ, Selefi ve Vehhabi yanlısı bir perspektifin ilahiyat müfredatına hakim kılınmaya çalışıldığı yönündeki iddiaların, söz konusu fakültelerde görevli seçkin bilim insanlarını zan altında bırakmaya yönelik olduğu vurgulandı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Akademik birimlerin bir fikrin taraftarı ya da karşıtı olarak örgütlenen yapılar değildir. İlahiyat fakültelerinin mezkur akımları üreten bir ilim geleneğine sahip olduğunu ileri sürmek Türkiye'nin gerçekleriyle bağdaşmıyor. Temel İslam Bilimleri Bölümünde kaliteyi önceleyen bir çalışmayı diğer bölümlerin müfredat dışına çıkartılması şeklinde bir algıya dönüştürmek ve ilahiyat camiasında ayrışmalara yol açabilecek haksız ithamlarda bulunmak, en başta ilahiyat fakültelerine zarar verecektir."

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara