Dolar

32,3594

Euro

34,9650

Altın

2.325,37

Bist

9.079,97

IKBY'deki ekonomik kriz

IKBY'deki ekonomik kriz

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-14 23:40:01

IKBY'deki ekonomik kriz
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi, bölgedeki ekonomik krizin aşılması için hazırladıkları çözüm projesini tanıttı.

Goran Hareketi Sözcüsü Şoreş Haci, IKBY'nin Süleymaniye'de bir otelde düzenlediği basın toplantısında, ekonomik krizin aşılması için bölgedeki siyasi krizin ortadan kaldırılması ve petrol satışının şeffaf bir zemine kavuşturulması adına mali bir sistemin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Siyasi gerginlik ve ihtilaflardan dolayı etkinliğini yitiren meclisin tekrar faal hale getirilmesinin şart olduğunu ifade eden Haci, "Parlamento'nun ivedi şekilde etkinleştirilmesi ve Parlamento Başkanı Yusuf Muhammed'in Erbil'e dönüp görevine başlaması lazım. Ekonomik kriz başta olmak üzere bölgedeki sorunların çözüme kavuşması için önerilen projelerin meclis çatısı altında ele alınması gerekiyor" dedi.

Kürt bölgesinde uzun süredir tartışmalara neden olan başkanlık krizine de değinen Haci, "Kürdistan başkanlık sisteminin ele alınması için tüm siyasi partilerin üzerinde anlaştığı parlamenter sistemin hayata geçilmesi lazım. Parlamento çatısı altında başkanlık yasasının değiştirilmesi için yapılan çalışmalar ve oturumlara kalındığı yerden devam edilmelidir" ifadesini kullandı.

IKBY Başkanı Mesut Barzani tarafından daha önce gündeme getirilen bağımsızlık referandumunun siyasi değil ulusal bir proje olduğunun altını çizen Haci, "Bu yılın sonunda başarılı şekilde bağımsızlık referandumunun yapılabilmesi için tüm hazırlık çalışmalarının yasal bir statüye sahip meclise verilmesi gerekiyor. Bu çatı altında gerekli tüm tedbirler alınıp referanduma gidilebilir" diye konuştu.

Bölgenin tek gelir kaynağı olan petrol satışının çok şeffaf şekilde yapılmadığını savunan Haci, "Bu durumun düzeltilmesi ve yolsuzlukların ortadan kaldırılması için güçlü bir mali sistem hayata geçirilmelidir" dedi.

IKBY, tek gelir kaynağı olan petrolün fiyatında meydana gelen sert düşüşten dolayı yaklaşık 5 aydır geciken memur maaşlarını düzenli şekilde ödeyemiyor. Bu krizin aşılması için IKBY Başkanı Barzani ve Bakanlar Kurulu bazı reform kararları almıştı. Bu kararlar çerçevesinde memur maaşlarının azaltılacağı, düzenli bir şekilde ödeneceği ve ödenmeyen maaşların hükümet tarafından daha sonra ödeneceği belirtilmişti.


VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara