Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İhtiyaç sahipleri için 'Gönül Komşusu Projesi'

İhtiyaç sahipleri için 'Gönül Komşusu Projesi'

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-27 18:58:20

İhtiyaç sahipleri için 'Gönül Komşusu Projesi'
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, "Kamu kurumları ihtiyaç sahiplerine gereken desteği her zaman vermeye hazırdır. Lakin burada önemli olan, insani bir pencereden olaya bakmaktır. Merhametle, sevgiyle insanlara yaklaşım göstermek, karşı tarafa sunulacak en büyük hazinedir." dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dernekleri Federasyonu (SADEFE) ile Prof. Dr. Celal Ertuğ Etimesgut Devlet Hastanesi tarafından yürütülen "Gönül Komşusu Projesi"nin protokolü imzalandı.

Bağlı, Etimesgut Halk Eğitim Merkezi'ndeki imza töreninde, proje uygulayıcılarının daha fazla vatandaşa ulaşabilmesi için her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Yaşlı ve bakıma muhtaç insanlara merhamet duygularıyla yaklaşmak gerektiğini belirten Bağlı, "Kamu kurumları ihtiyaç sahiplerine gereken desteği her zaman vermeye hazırdır. Lakin burada önemli olan, insani bir pencereden olaya bakmaktır. Merhametle, sevgiyle insanlara yaklaşım göstermek, karşı tarafa sunulacak en büyük hazinedir." diye konuştu.

Türk toplumunun yardımsever yönüyle ön plana çıktığını, projenin de buna güzel bir örnek olduğunu kaydeden Bağlı, "Ülkemiz, bu yönüyle birçok gelişmiş AB üyesi ülkenin önündedir. Sosyal devlet anlayışının bütün gerekleri en iyi şekilde yerine getiriliyor." ifadelerini kullandı.

- İhtiyaç sahipleri komşularından hizmet alıyor

SADEFE Başkanı Gazi Alataş da hasta ve yaşlı bakımı konusunda yeni bir model geliştirdiklerini, bu tecrübelerini kamu kurumlarıyla paylaşmak için projeyi hazırladıklarını anlattı.

Evde bakım ve sağlık hizmetlerinin ilgili kamu kurumlarınca çok iyi şartlarda verildiğini dile getiren Alataş, "Her ne kadar çok iyi imkanlar sunsalar da kamu kurumları da çözemedikleri sorunlarla karşılaşabilir. Bu noktada biz devreye girmek istedik. İnanç ve kültür değerlerimizde önemli yer tutan komşuluk gerçeği üzerinden yola çıktık. Devletin sunduğu imkanları, komşuluk ve dostluk sıcaklığıyla ihtiyaç sahiplerine sunmak istedik." dedi.

Geliştirdikleri sistemle ihtiyaç sahiplerinin kendi komşularından hizmet aldığını bildiren Alataş, Etimesgut'ta projenin pilot uygulamasının başarıyla yapıldığını vurguladı.

Törene, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, Gençlik ve Spor Bakanlığı Rehberlik ve Danışmanlık Daire Başkanı Erkan Şamiloğlu ile projede yer alan diğer kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

- "Gönül Komşusu Projesi"

Komşuluk ilişkileri üzerine inşa edilen projeyle, evde sağlık ve bakım hizmeti alan ihtiyaç sahiplerinin sosyal yaşama daha aktif katılım göstermeleri hedefleniyor.

Evde bakıma muhtaç vatandaşlar tespit edildikten sonra yakın komşularına başvurularak, onlardan "gönül komşusu" olmaları isteniliyor. Bu sayede bir araya getirilen komşular, birbirlerinin yardımına koşuyor.

Yaklaşık 6 aydır Etimesgut'ta devam eden proje, yakın zamanda Kocaeli'de uygulanacak.

Haber Ara