Dolar

32,5082

Euro

34,5613

Altın

2.493,58

Bist

9.548,09

İHKİB Başkanı Tanrıverdi Tahran'da

İHKİB Başkanı Tanrıverdi Tahran'da

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-25 17:11:32

İHKİB Başkanı Tanrıverdi Tahran'da
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İran pazarında ciddi bir büyümenin gözlendiğini ve bu ülkeye hazır giyim ihracatının artacağını söyledi.

Başkent Tahran'daki Espinas Otel'de, Türkiye Ekonomi Bakanlığı'nın desteklediği "İç Giyim ve Yatak Kıyafetleri Sektöründe Türk Markalarının Rekabet Gücünün Artırılması Projesi" kapsamında Türk ve İranlı işadamlarının biraraya geldiği program sonrası AA muhabirine konuşan Tanrıverdi, "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) projesi kapsamında İstanbul'daki iç giyim firmalarımızla yine Tahran'dayız. İran pazarında bu alanda ciddi bir büyüme gözleniyor." dedi.

-"İran'daki payımızı artırmalıyız"

İHKİB'nin yaklaşık 10 bin üyesiyle Türkiye'nin en büyük ihracatçı birliklerinden biri olduğunu dile getiren Tanrıverdi, "Türkiye'nin 17 milyar dolarlık toplam hazır giyim ihracatının yüzde 75'ini yapan bir birliğiz. İran'da hazır giyim sektöründe 40 milyar dolarlık bir pazar var. Bu pazardaki payımızı artırmalıyız." ifadelerini kullandı.

Resmi rakamlara göre, Türkiye'nin İran'a yönelik bu sektörde ihracatının artmakta olduğunu belirten Tanrıverdi, "İran, 2015 yılı itibariyle 975 milyon dolarlık hazır giyim ithalatı yaptı. Bu rakamın yaklaşık yüzde 13'üne karşılık gelen 126 milyon dolarlık ithalatı Türkiye'den yapıldı. 2016 yılının ilk sekiz ayında bu rakam, yüzde 219 artarak 237 milyon dolara çıktı." açıklamasında bulundu.

Türk hazır giyim sektörünün kalitesi ve Türkiye-İran yakınlaşmasının bu rakamı daha üst seviyelere çıkaracağını belirten Tanrıverdi, "İran'ın kendine has zorlukları var. Gümrüklerde ve İran iç piyasasında yaşanan sıkıntılar ticareti etkiliyor. Buna rağmen İranlı meslektaşlarımızla ortak üretimler ve birlikte çalışmalar yaparak bu pazardaki aktifliğimizi artırmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

- Tahran'da Türk Ticaret Merkezi

İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi ve URGE Projesi Komite Başkanı Nazım Kanpolat, URGE Projesi ve önümüzdeki günlerde Tahran'da açılması planlanan Türk Ticaret Merkezi (TTM) hakkında bilgi verdi.

Türkiye Ekonomi Bakanlığı'nın projesi URGE'de 22 firmanın yer aldığını dile getiren Kanpolat, danışmanlık ve pazarlama alanında çalışmaların sürdürüldüğü projenin ilk faaliyetini geçen yılın Aralık ayında yine Tahran'da gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Kanpolat, "Proje çerçevesinde, yaklaşık bir buçuk ay sonra Tahran'da 3 bin metrekare kapalı alanı olan, 5 sektörden 37 Türk firmasının ürünlerini direk müşterisine sunabileceği TTM'ni açacağız. URGE kapsamında bu bir ilk olacaktır." diye konuştu.

Programa katılan 22 Türk firması, hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren 250 İranlı firma temsilcisiyle görüşmeler yaptı.

Haber Ara