Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İHH’dan Somali krizi raporu: İnsanlık Kurumasın

İHH İnsani Yardım Vakfı’na bağlı bir heyet kuraklığa bağlı ölümlerin yaşandığı Somali’ye giderek bir kriz raporu hazırladı. Hazırlanan rapor, basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşıldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-24 15:51:18

İHH’dan Somali krizi raporu: İnsanlık Kurumasın

Altı yıl aradan sonra Somali tekrar kuraklığa bağlı yeni bir krizinin pençesinde. 12 milyon nüfuslu ülkede 6 milyon insanın hayatını riske eden büyük bir kriz yaşanıyor. 2011 yılında yaşanan ölümcül kuraklık sonrasında binlerce insan hayatını kaybetmişti. Henüz 2011 krizinin yaraları tam manasıyla sarılamamışken maalesef ülke yeni bir açlık ve susuzluk felaketinin eşiğinde. 7_16

İHH İnsani Yardım Vakfı ekipleri, bir taraftan hastalık ve ölümlerin önüne geçebilmek için yardım faaliyetleri yürütürken diğer taraftan dünyanın dikkatini Somali'ye çekmek için bir kriz raporu hazırladı. Rapor, İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Merkezi'nde basın açıklamasıyla birlikte kamuoyu ile paylaşıldı.

Somali'ye giden İHH heyetince hazırlanan raporda, Doğu Afrika'da ölümcül kuraklık olduğu,açlık, susuzluk ve hastalıktan binlerce kişinin can verdiği,insanlığımızı kurutmamak için Afrika'ya acil yardımın gerekliliğivurgulandı.

“100 BİN ÇOCUK, ÖLÜM TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA”

Toplantıda konuşan İHH İnsani Yardım Vakfı Başkan Vekili Yavuz Dede, Somali'de yapmış oldukları son ziyarette gözlemledikleri durumu kamuoyuyla paylaşmak amacıyla beraber olduklarını belirtti. 2011'de yaşanan kuraklığın daha da şiddetlisi ile karşı karşıya olduklarını kaydeden Dede,“Bu nedenle insanlar zorunlu göçe maruz kalıyorlar. Yaklaşık 100 bine yakın çocuk ölüm tehlikesi ile karşı karşıya” dedi.

10_7

Bölgede çok ciddi sağlık sorununun da yaşandığına dikkat çeken Dede,sözlerini şöyle tamamladı:

“Bununla alakalı olarak yakın dönemde bir sağlık ekibimizi bölgeye göndereceğiz. Bunun haricinde de ‘Somali için ben de varım' diyen sağlık görevlilerimiz varsa bize başvurabilirler”

“EĞER YAĞMUR YAĞMAZSA…”

İHH Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Hasan Aynacı da yaptıkları hastane ziyaretinde çocukların 3 buçuk kiloya kadar düştüğünü gözlemlediklerini söyledi.

12_14

Yaşadıklarına değinen Aynacı, “Yaptığımız ziyarette bir başka olay da şuydu: Yaklaşık 70 kilometre yürüyerek yol yürüyen yaşlı bir kadınla karşılaştık, neredeyse 14 saattir yolculuk yapıyorlardı. Ve bu yolculuğu da hasta halleri ile hastaneye ulaşmak için yapmışlardı. Beydaba şehrinde konuştuğumuz yetkililer bize 40 gün sonra yağış ihtimalinden bahsettiler. Eğer bu yağmur yağmazsa 2011'de yaşanan felaketin çok daha büyük bir şekliyle insanlar karşılaşmak durumunda kalacaklar” diye konuştu.

“SOMALİ HALKI TÜRKİYE'Yİ BEKLİYOR”

İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Oruç ise, 2011 Somali krizi esnasında birçok rapor hazırladıklarını hatırlatarak “Bu kamuoyunda oldukça ilgi görmüştü. Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve dönemin Başbakanı bugünkü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, hiç yapılamaz denileni yapmış ve Türkiye ve dünyanın ilgilisi Somali'ye çekmişlerdi. 2 uçakla gidilen heyette bizler de vardık o dönemde. Şimdilerde ise Somalililer, yine dün olduğu gibi Türkiye'den umut bekliyor. Çünkü Somali halkı Türkiye'yi bekliyor. Yaptığımız ziyarette yetkililer bize, ‘Eğer Türkiye, Somali'ye dikkat çekerse dünyanın da ilgisinin buraya yoğunlaşacağını biliyoruz' dediler” şeklinde konuştu.

11_13

Konuşmaların ardından basın toplantısı sona erdi.

SOMALİ'YE YARDIM KAMPANYASI

İHH İnsani Yardım Vakfı, hayırseverlerin destekleri ile Somali'de yaklaşık 9 bin kişiye gıda yardımı ulaştırmıştı. Hayırseverler, Doğu Afrika'da yaşanan kuraklık için bütün operatörlerden “KURAKLIK” yazıp 3072'ye kısa mesaj atarak 5 TL bağışta bulunabilir. Ayrıca İHH'nın banka hesaplarına yine aynı açıklama ile birlikte Somali halkının çaresizliğine bir nebze olsun yardımda bulunabilir.

 

Haber Ara