Dolar

32,5409

Euro

34,8821

Altın

2.431,88

Bist

9.771,81

İHH'dan 'Özgür Kudüs' yürüyüşü

İHH, İsrail'in Gazze'ye insani yardım götürmek için yola çıkan özgürlük filosuna saldırısının 6’ncı yıl dönümü nedeniyle “yürüyüş” düzenleyecek.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-27 14:29:43

İHH'dan 'Özgür Kudüs' yürüyüşü

İHH tarafından 28 Mayıs 2016 Saat: 18.00'da Taksim/Tünel'den Galatasaray Lisesi önüne “Özgür Kudüs Yürüyüşü” düzenlenecek.

Özürlük Filosu organizatörleri ve katılımcılarının ortak mesajının da dünya kamuoyuna duyurulacağı yürüyüşe Mavi Marmara şehitlerinin aileleri ve yakınları, ulusal ve uluslararası sivil toplum ve insan hakları örgütlerinin temsilcileri, kanaat önderleri, sanatçılar, gazeteciler, yerli ve yabancı aktivistler, Filistinli yetimler ve aileleri ile Filistin dostları katılacak.

Yürüyüşle ilgili vicdanlı yüreklere çağrı yapan İHH Başkanı Bülent Yıldırım, “İsrail bu olaydan sonra güç kaybetti, yalnız kaldı. Bu olayı unutturmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Biz bu olayı unutmadık, unutturmayacağız. Bu nedenle 28 Mayıs Cumartesi günü on binlerce kişiyle Tünel'de buluşacağız. Güçlü olduğumuzu herkese göstereceğiz. Türkiye için çok önemli olan bu yürüyüşe herkesi bekliyoruz” dedi.

Neden yürüyoruz?

Çünkü;

-Mavi Marmara Kudüs-Filistin mücadelesinin bir parçasıdır. Amacı ablukanın kalkmasıdır. Ablukanın kalkması için sorumluluğumuz devam etmektedir.

– Barış isteyen halklar İsrail'in karşısındadır. Türkiye halkının tamamı Mavi Marmara'nın tarafında, İsrail'in karşısındadır. Bunun altını bir kez daha çiziyoruz.

– Siyonistlere göre İsrail'in amacına uygun tek çözüm “Mavi Marmara'yı tarihten silmek, üzerini örtmek, hafızalardan çıkarmak ve unutturmak”tır. Unutturmayacağız.

– Gazze Özgürlük Filosu'nun tüm bileşenleri olarak ve Mavi Marmara'da buluşan tüm cesur, iyi yürekler adına 10 şehidimizi, yeryüzündeki zulme karşı direnen tüm gençleri ve çocukları, şu an dünyadaki tüm kriz bölgelerinde canı pahasına çalışan tüm insani yardım gönüllülerini bir kez daha selamlıyoruz.

– Muhtaç olduğumuz birlik, beraberlik ve bütünlük tüm mazlumlara ve mağdurlara umut olacaktır.

28 Mayıs 2016 Saat: 18.00'de İstiklal Caddesi'nin Tünel girişinden Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüyoruz.

Kalbi Kudüs ve Mescid-i Aksa için atan herkesi de dünyanın dört bir yanından ve Filistin'den gelecek Filistin dostları ile gerçekleşecek bu yürüyüşe katılmaya davet ediyoruz.

MAVİ MARMARA SALDIRISI

“Mavi Marmara”yolcu gemisi, İstanbul'dan 22 Mayıs 2010'da yola çıkmıştı. Filistin'e “umut” taşıyan, 34'ü yabancı 50 gazetecinin de aralarında bulunduğu 663 kişi Sarayburnu'ndan Gazze'ye, vatandaşlar tarafından sevgi ile uğurlanmıştı. Filistin'e yapılan en büyük yardım organizasyonu olarak dikkati çeken kampanyaya yaklaşık 50 ülke, binlerce sivil toplum kuruluşu ve aktivist destek vermişti.

“Mavi Marmara”27 Mayıs 2010 tarihinde yolcuların gümrükteki işlemlerinin tamamlanması ile Arap ülkelerinden Avrupa'ya, Endonezya'dan Avustralya ve Yeni Zelanda'ya, Venezuella'dan ABD ve Kanada'ya, Güney Afrika Cumhuriyetinden Pakistan ve Türkiye'ye kadar dünyanın dört bir yanından gelen barış gönüllüleri ile birlikte GAZZE'ye yola çıkmıştı.

Gazze'ye doğru yoluna devam eden ve en önde “Mavi Marmara”nın bulunduğu -6- gemi, gün içinde 2 mil olarak sürdürdüğü takip mesafesini, 31 Mayıs günü güvenlik nedeniyle 300 metreye düşürmüştü! İsrail güçleri, 73 mil açıkta yani Uluslararası sularda 31 Mayıs Pazartesi, günün ilk saatlerinde “Mavi Marmara” Gemisine “Rotanızı değiştirin” talimatı içeren telsiz mesajları ile hava ve deniz araçlarıyla tacizde bulunmaya başlamıştı. İsrail güçleri saat 04.30 sıralarında Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren -6- gemilik filoya denizden ve havadan müdahale etmişti. Bazı İsrail komandoları helikopterle gemiye inerek ateş açarken, bazıları da zodyak botlardan gemiye ateş etmişti.

Saldırıda 10 Türk aktivist hayatını kaybetmiş ve 60 kişi de yaralanmıştı!

Yaklaşık 2 saat süren baskın sonucunda gemi, İsrail askerlerince ele geçirilmiş ve İsrail donanmasına ait birçok helikopter, hücumbot, firkateyn ve bir denizaltı operasyona destek vermişti. Güvertede bulunan yaralı aktivistlere yardım etmek isteyenlere de engel olunmuş, yaralılar bir kaç saat sonra helikopterle götürülmüştü. Gazeteci ve aktivistleri taşıyan “Mavi Marmara” gemisi Aşdod Limanı'na çekilmişti.

3 YIL SONRA GELEN ÖZÜR

İsrail, olaydan 3 yıl sonra Türkiye'den resmi özür dilemiş ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi kabul etmişti.

'VUR' EMRİ VEREN KOMUTANLAR İÇİN YAKALAMA KARARI

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi “Mavi Marmara” baskını için İsrailli askerler aleyhine açtığı davada, Gazze Filosu'ndaki aktivistler için “vur emri” veren dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabriel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi'yi yakalama kararı çıkartmıştı

Haber Ara