Dolar

32,3474

Euro

35,1001

Altın

2.307,64

Bist

9.079,97

İHH: Abluka zulümdür!

İHH, Mavi Marmara'nın 6. yılında yayınladığı ilanda 'ablukaya' değindi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-31 14:20:02

İHH: Abluka zulümdür!

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Gazze'ye yardım götüren ve 2010 yılının 31 Mayıs gecesinde uluslararası kara sularında İsrail askerleri tarafından saldırıya uğrayan Mavi Marmara olayının üzerinden 6 yıl geçti. Bir çok ülkeden filoların katıldığı yardım kampanyasının Türkiye ayağını yürüten İHH İnsani yardım Vakfı'ndan konu ile ilgili bri basın açıklaması geldi.

İşte o açıklama:

KAMUOYUNA İLANIMIZDIR

Abluka İnsanlık Suçudur, Zulümdür!

Gazze, Filistin'in uluslararası hukuk tarafından da tanınan özgür toprağıdır. Gazze'nin karasuları da, Filistin'e aittir. İsrail'in 10 yıldır devam ettirdiği ölümcül “Gazze Ablukası” zulümdür, hukuken de suçtur. Abluka hangi topluluğa uygulanırsa uygulansın kaldırılması zorunlu olup bu, herkesin sorumluluğudur. Bütün sistem ve inançlar savaş zamanı bile sivillerin korunması ve temel insani yardımlara ulaşmasını garanti eder.

Filistin halkı hepimiz gibi, yardıma ihtiyaç duymadan onurlu bir şekilde yaşamahakkına sahiptir. Özgürce seyahat etme, istediği yöneticiyi seçme ve ticaret yapma hakları vardır. İsrail işgali ve ablukası olmasa kendisine yetecek, hatta muhtaçlara yardım edecek imkana sahiptirler.En yakınlarının katili olan İsrail'i otorite kabul edip, İsrail'den yardım almaya mecbur tutmak,bir insana yapılabilecek en büyük kötülüktür.

Ablukayı kırma çabalarımız ve yardımlarımız, Filistin halkı bizim gibi özgür oluncaya dek devam etmelidir ve edecektir.

İHH'nın da iştirakçilerinden olduğu Uluslararası müşterek bir koalisyon olan “Gazze Özgürlük Filosu” ve bu Filonun gemilerinden olan Mavi Marmara gemisi, bu misyonla yola çıkmıştır. MaviMarmara farklı din, dil, ırk, kültür ve ideolojilere sahip 37 devletin vatandaşlarından oluşan yolcularıyla, 100'ün üzerinde devletin halklarından toplanan yardımlarla dünyanın ortakvicdanını, insanlık ailesinin zulme isyanını temsil etmiştir. Dünya kadınlarının Gazze'deki yetim çocuklara anne şefkatiyle gönderdiği yardımlarını yüklenmiştir. Gazze'deki yetimler de Mavi Marmara'dan inecek olanlara, babalarına-annelerine duydukları özlemle sarılmak umuduyla bu gemileri beklemişlerdir.

İsrail, Mavi Marmara'ya yaptığı saldırıyla o gece hem Türkiye'ye, hem de İnsanlığa Saldırmıştır!

31 Mayıs sabahı, İsrail'in Mavi Marmara'ya saldırısı başlamadan 4 saat önce PKK tarafından TürkSilahlıKuvvetlerine ait İskenderun'da bulunan Deniz İkmal Destek Komutanlığı'na roketatarlısaldırı yapılmış ve 6 asker şehid olmuştur. Bu saldırının sonrasında ortaya çıkan ilişkiler ve bilgilere göre PKK, İsrail'in yönlendirmesi ile bukatliamı yapmıştır. İsrail, Mavi Marmara'ya saldırmadan önce PKK'ya yaptırdığı bu saldırıyla hem Türkiye kamuoyunun dikkatini Akdeniz'den uzaklaştırmış, hem de TSK'ya gözdağı vermeye çalışmıştır.

İskenderun saldırısından 4 saat sonra da “uluslararası sularda” İsrail silahlı güçleri zodyak botlar, savaş gemileri, savaş helikopterleri, insansız hava araçları ve denizaltılarla MaviMarmara'ya saldırmıştır. İsrail'in bu saldırısı sonucunda 10 insani yardım gönüllüsü şehid olmuş, 100'den fazla gönüllü ateşli silahlarla yaralanmış, bütün yolcular hapsedilmiş, eşyaları ve gemileri gaspedilmiştir. Hazırlık aşamasından sonuna kadar tamamı şeffaf ve dünya kamuoyunun gözleri önünde yürütülen “Gazze Özgürlük Filosu” organizasyonunasaldırı anı da canlı yayınlarda tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşmiştir. Devletler ve uluslararası mekanizmalar dahil resmikınamalar, yakın tarihin en geniş resmi tepkisi olmuştur. Türkiye, insanhakları ve özgürlüklerin savunucusu olarak ve ezilenhalklarınsesi olarak bu konuda tüm dünyaya örnek ve öncü olmuştur. Bu saldırıyı kınayan, lanetleyen sivilprotestolar, yakın zamanların en yaygın eylemlerine dönüşmüş, halen de vicdan sahibi insanlar her 31 Mayıs'ta dünyanın dörtbir yanında eylemlerle Gazze ablukasının kaldırılması için çaba ortaya koymaktadır.

Mavi Marmara Davaları Filistin Halkınındır

İsrail'in saldırısı ve katliamları dolayısıyla İsrailli yetkililer ve askerler aleyhine açılan davalar ve soruşturmalar, birçok ülke mahkemelerinde ve Uluslararası Ceza Mahkemesinde (ICC) devam etmektedir. Unutulmamalıdır ki; Mavi Marmara Davaları, sadece gemilerde işlenen suçların hesabı sorulsun diye değil, Gazze ablukası kaldırılsın, Filistin'deki sivil katliamlar son bulsun, Türkiyeli ve diğer her gemi ve yolcusu Akdeniz'de ve uluslararası sularda güvenle seyahat etsin, herkes hukuka uysun diye yürütülen davalardır. Gazze ablukasını tamamen ortadan kaldırmayacak her türlü anlaşma, İsrail'in ayak oyunlarıyla ileride akamete uğrayacaktır.
Türkiye yada ilgili diğer 37 devlet vatandaşları, sadece şehitlerin ve kendilerinin hakları açısından değil, mazlum Filistin halkının geleceği için de bu davaların sıkı takipçisi olup, hiçbir şekilde bu davalardan vazgeçmeyecektir. Bu davalar insanlığın ortak davalarıdır. İsrail, verdiği tüm zararları manen ve madden tazmin etmek zorundadır. Tazminat konusu öncelikli bir mesele olmamakla beraber, İsrail'in bir miktar parayı bağış/sadaka gibi bir Yahudi vakfı fonu üzerinden ödeyip sorumluluktan kurtulma çabası tarafımızca kabul edilemez.

Mücadelemiz, talebimiz odur ki;

1. Filistin işgali ve Gazze ablukası son bulmalıdır. Abluka zulümdür. Kim tarafından kime yapılırsa yapılsın kabul edilemez.
2. İsrailli katiller hesap vermelidir.
3. İsrail verdiği tüm zararları ödeyecektir.

MAVİ MARMARA ŞEHİTLERİMİZ;

Ali Haydar BENGİ (DİYARBAKIR)
Cengiz AKYÜZ (İSKENDERUN)
Cengiz SONGÜR (İZMİR)
Cevdet KILIÇLAR (İSTANBUL)
Çetin TOPÇUOĞLU (ADANA)
Fahri Yaldız (ADIYAMAN)
Furkan DOĞAN (KAYSERİ)
İbrahim BİLGEN (SİİRT)
Necdet YILDIRIM (MALATYA)
Uğur Süleyman SÖYLEMEZ (ANKARA)

İSKENDERUN ŞEHİTLERİMİZ;

Erhan TERLETME (GİRESUN)
Erol TAVUKÇU(VAN)
İsmail KARTAL (ERZİNCAN)
Kerem Oğuz ARBAY(İZMİR)
Serhat ASLAN (MARDİN)
Ümit AKBULUT(MALATYA)

ŞEHİTLERİMİZİ ŞÜKRANLA VE RAHMETLE ANIYORUZ

Haber Ara