Dolar

32,3776

Euro

35,0297

Altın

2.326,46

Bist

9.142,40

İğneyle kuyu kazacaksın

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-20 17:18:41

İğneyle kuyu kazacaksın

İğneyle evet. Her hamlende bir iğne ucu kadar yol katedeceksin. Toprak bile sana kafa tutacak. Saat, gün ve hafta, aylar ve yıllar ne demek; bir ömür dur-durak bilmeksizin, iğneyle kazmaya devam edeceksin. Hedefin bir koca insanlığın susuzluğuna yetecek kadar su bulmak olunca, kazdığın santimlik derinlikler koca bir hiç olacak.

Kazacak, kazacak ve hep kazmaya devam edeceksin. Vazgeçmek, yorulmak, dinlenmek, pes etmek, yılmak, yıkılmak, uyumak gibi kelimeleri lugatinden sileceksin. Bir ömür köleliğe mahkum kazmaya devam edeceksin. Kürek mahkumlarının cesetlerini de suya atarlar bileceksin. Su bulmak için kuyu kazanları ise kazdıkları kuyuya gömerler. Gömmelidirler de!

Bir insana yapılabilecek en son iyilik, hayatını uğruna feda ettiği iş ile onu taltif etmek değil midir?

Hedefe kilitlenmiş, ama muhteşem programlı, son teknoloji ürünü bir füze gibi yoluna devam edeceksin. Yoluna çıkan engeller asla durduramayacak seni. Hep yumuşak değildir toprak! Bunu en iyi mezar kazanlardan öğreneceksin. Sen kendine mezar değil, aleme rahmet kaynağı olacak bir pınarın kaynağına ulaştıracak bir yol kazacaksın.

Ne var ki, o yolda vaktin tamam olunca, kazdığın yere gömülmeyi de göze alacaksın. Ardından, ‘kendi kazdığı çukura gömüldü' denmesinden onur duyacağın bir ‘çukur'un olacak... Geride bıraktıklarını fazla düşünmeyeceksin, zira ‘gömüldükten' sonra unutulmakla unutulmamak arasındaki çizgi sadece ‘sırat'ın kadar kalın olacak.

İğneyle kazmayı küçümsemeyeceksin, ya da böyle bir hataya düştüğünde, tırnaklarınla kazmaya devam edeceksin. Kırıldığında ne iğnene sitem edecek, ne de iğneyi imal edene buğz edeceksin. Atacaksın elini yüreğine, oradan bir iğne daha sökeceksin... Kalmadıysa yüreğinde iğnen; çekip kopar yüreğini zaten... Tatsız bir et parçasından başka bir şey olmadığını göreceksin.

Ha, iğne mi lazım? Gereğinden fazlasını toplamak için kendi coğrafyana bir dönüp bakman yeterli...

Varsayalım ki suyu buldun! Hani bulmak için değil, köleliğin hakkını vermek için de kazmış olsan da; hadi buldun diyelim. Sevinçten tepinmeye kalkmayacaksın! Kayaları değil, ancak yumuşak toprakları kazmaya gücünün yettiğini unutmayacaksın. Yumuşak topraktan çıkaracağın suyun üzerinde tepindiğinde, ortalığı çamur içinde bırakacağını bileceksin!

Çamurlu suyu buralarda kimse içmez bilirsin... Eğer tepinmeye meraklıysan Afrika'ya gideceksin. Orada çamurlu da olsa suyunu alacak birileri illa ki bulunur.

Asla ‘ben buldum' demeyeceksin! Tıpkı İsmail(as)'in ‘Zemzem'i ben buldum' diyemediği gibi!

Sonra bulduğun suda boğulursun!

Daha açık yazalım; maksat su bulmak değil, sakın ha! Gaye kazmak, görev kazmak, gerisi detay... Hayatın boyunca iğneyi elinden bırakmamak. Ne yaparsan yap ama mutlaka yaptığın her iş bu gayeye hizmet etsin.

Avarelere bakıp, alaylarına takılıp işinden olma. İnsan olmanın onuru, gayen için yaşamandan ibarettir. Yoksa ot ile atın arasındaki alaka kadar bile bir farkın kalmayabilir bir tutam ottan! Seni yem niyetine görenlerin hiçbiri süt vermez, unutma... Hem zaten insan eti ile beslenenlere ‘yamyam' derler lehçemizde. Bugün seni kaynatmadıysalar bil ki, yamyamlıktan vazgeçtikleri için değil; doyumsuz karanlıklarını o anlık bastıran başka bir yemi sindirmekle meşgul olduklarındandır.

Gayen uğruna iğneyle de olsa kazmaya devam edeceksin, olmadı tırnaklarınla, dişlerinle sökeceksin taşları ve kayaları... Onursuz bir sefahati kabul etmeyecek, haysiyetini yere düşürmeyeceksin. Kavganın şerefi pek olmaz, şerefinin kavgasını vermekte asla tereddüt etmeyeceksin.

Benliğinden başka derdi olmayanlara, onların benliğinin kainat içinde kapladığı yer kadar değer vereceksin. Bileceksin ki; kendilerini ne kadar büyük sanarlarsa sansınlar, sivrisinek kanatları ile onlardan çok uzun yollar katediyor.

 

İşin sırrı hiç durmaksızın çırpınmakta!

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara