Dolar

32,5020

Euro

34,9626

Altın

2.430,06

Bist

9.807,13

'IFA Berlin 2015 Tüketici Elektroniği Fuarı'

'IFA Berlin 2015 Tüketici Elektroniği Fuarı'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-04 15:09:37

'IFA Berlin 2015 Tüketici Elektroniği Fuarı'
Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, "4,5G'de yer alan yerlilik temin şartı kapsamında ciddi bir oyuncu olmak istiyoruz. 'Elektrikli Araba Şarj Cihazı'nı sipariş gelmesi durumunda 1-2 aya kadar hazır hale getiririz" dedi.

Berlin'de düzenlenen Avrupa'nın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA 2015 bugün açıldı. 250 binden fazla ziyaretçinin, bin 645 şirketin katıldığı fuarda Vestel de "Smart City (Akıllı Şehir) konsepti ile yerini aldı.

Fuar kapsamında düzenlenen basın toplantısında şirketin ürün ve modelleri ile ilgili bilgi veren Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, fuara 25 yıldır katılım sağladıklarının bilgisini vererek, 3 bin metrekarelik stantlarında 680 farklı ürün sergilediklerini söyledi.

"25 sene önce 100 metrekarelik alanımız vardır fuarda, şimdi 3 bin metrekare yere dağıldık" diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"IFA ile çeyrek asrı geride bırakan Vestel'de o günden bugüne çok şey değişti ve gelişti. Çalışan sayısı 4 kattan fazla artarak 16 bine ulaştı. 25 yıl önce 90 milyon dolar civarında olan ihracatımız bugün 22 kat artarak 2,4 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl Smart Home (Akıllı Ev) alanındaki entegrasyonu tamamladık. Bu yıl Akıllı Şehir ile bunu bir adım daha ileriye taşıyoruz. Gelecek Vestel için hayal değil, biz o hayalleri bugüne taşıyoruz."

"Akıllı Şehir" konseptinde, trafik ışıklarından elektrikli arabalara, akıllı telefonlardan dijital panolara her şeyin birbirine bağlı olacağını, akıllı evlerde buzdolabından perdelere kadar birçok eşyanın cep telefonu ve tabletle kontrol edilebileceğini anlattı.

Geleceğin akıllı şehirlerinde Vestel imzasının bulunması için çalıştıklarını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Tüketici elektroniği ve beyaz eşya üretimi alanında faaliyet gösteren bir şirket olarak portföyümüzde birbiri ile iletişim halinde olan TV, akıllı telefon, tablet ve beyaz eşyanın yanında dijital panolar ve aydınlatma ürünleri de var. Bu yıl yine bağlantılı olan, mobil cihazlarımız ve TV üzerinden kontrol edilebilen ve izlenilebilen bir "Elektrikli Araba Şarj Cihazı" sunuyoruz.

Vestel olarak halihazırda yatırım yaptığımız yeni iş modelleri ve iş sahalarını içerisine alan bu yeni alanda daha gidecek çok yol olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden akıllı şehirler, akıllı ev, akıllı ulaşım olmak üzere nesnelerin internetinin yer alacağı her alanda çözüm üreten bu konsepti geliştirdik."

Fuar kapsamında, elektrikli araba şarj cihazının yanı sıra android TV, geçen yıl lansmanı yapılan akıllı telefon Vestel Venus'ün yeni modelleri gibi ürünlerin de ziyaretçilere sunulduğuna dikkati çeken Erdoğan, 8K yani 32 milyon piksellik televizyonu da fuarda ilk defa sergilediklerinin altını çizdi.

Erdoğan televizyon teknolojisinde dünyadaki hiçbir şirketten geride olmadıklarına vurgu yaparak, 2015 yılının ilk yarısında Avrupa televizyon pazarının bir önceki yıla göre yüzde 15 oranında küçülmesine rağmen Vestel'in ihracatını güçlü tutmaya devam ettiğine işaret etti.

Android TV platformunu destekleyen UHD televizyonların Vestel için yeni bir kilometre taşı olacağına vurgu yapan Erdoğan, "Akıllı ürünlere yaptığımız yatırım ve Ar-Ge somut meyvelerini vermeye başladı. Nesnelerin interneti kavramının içerisine giren her alanda yetkinliklerimizi artırmak suretiyle adım adım ilerliyoruz" ifadelerini kullandı.

Vestel Venus'ü gelecek 5 yılda en önemli ihracat ürünü haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Erdoğan, yeni modelin lansmanı ile birlikte Venus'ün önce güçlü oldukları yakın pazarlarda, sonra da yer aldıkları diğer pazarlarda tüketici ile buluşturacaklarının bilgisini vererek, "2016 Venus'un ihracatı için önemli bir yıl olacak" diye konuştu.

- "4,5G'de yer alan yerlilik alanında ciddi bir oyuncu olacağız"

Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, fuarda çalışan protipi sergilenen "Elektrikli Araba Şarj Cihazı"nın sipariş gelmesi durumunda 1-2 ay içinde hazır olabileceğini, bu kapsamda otomotiv firmaları ile görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.

"10 şarj ünitesini 1 ay içinde Zorlu Center'a kuracağız" diyen Erdoğan, kamuoyunda yer alan elektrikli otomobil pazarına girmelerine ilişkin haberlere, "Şu an onunla ilgili yorum yapmak istemiyorum, öyle bir hazırlığımız şu an yok" yanıtını verdi.

4,5G'de yer alan yerlilik şartına ilişkin de değerlendirmede bulunan Erdoğan, şu açıklamayı yaptı:

"Şartnameye göre sadece frekans dağılımından sonra, operatörlerin yapmak zorunda olduğu baz istasyonları şeklinde altyapı yatırımları var. Orada da 3 senede yüzde 40'a varan yerli temin şartı var. Biz buradaki en önemli oyunculardan biriyiz. 4,5G ve 5G'nin altyapısındaki elektronik cihazların Vestel tarafından yapılmaması için hiçbir sebep yok.

O konuda ciddi bir çalışmamız var. hem operatörlerle hem de diğer teminci firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Yüzde 40'a varan yerlilik oranının içinde ciddi şekilde olmaya çalışıyoruz. Birçok ürün Vestel'de üretilecek diye umut ediyoruz. Yerli alma zorunluluğu olan kısımda ciddi bir oyuncu olacağız. Baz istasyonları tarafının daha çok elektrik elektronik olmak üzere her kısmında yer alabiliriz."

Vestel Venus'ün yeni modeli V3'ün ekim ayında Türkiye'de lansmanının yapılacağı bilgisini de veren Erdoğan, döviz kurlarına ilişkin "Sanayiciler gibi biz de döviz kurlarının tahmin edilebilir bir düzeyde oynamasını arzu ediyoruz, oynaklık sevmediğimiz şeyler, çünkü hesap yapmamız zorlaşıyor" değerlendirmesini yaptı.

Turan Erdoğan, fuara ilişkin yaptığı açıklamada da, Avro Bölgesi'nde yaşanan durgunluk nedeniyle ihtiyaçlarını erteleyen insanların bu yıl alım yapacakları beklentisini paylaşarak, bu yıl fuar sonucunun geçen yıla göre daha verimli olacağını söyledi.

- Vestel standında öne çıkan ürünler

Vestel standında kurulan "Akıllı Şehir" platformunda ziyaretçilere, kapı kilidinden perdeye, aydınlatma sistemlerinden elektronik ve beyaz eşyalara kadar her şeyi kontrol edebilen bir sistemi deneyimleme fırsatı sunuluyor.

Sergilenen ürünler arasında "Android TV", "Profesyonel Ekranlar", "Akıllı Tahta", havaalanı, restoranlar, alışveriş merkezleri gibi halka açık iç ve dış mekanlarda bilgilendirme ve reklam amaçlı kullanılan Super İnce Bezel Dijital Bilgilendirme Ekranları, Videowall, TOTEM, otel sektörü için özel olarak tasarlanan Deluxe+ ve IPTV modelleri bulunuyor.

Bu ürünlerin yanı sıra Vestel LED Aydınlatma'nın LED sokak aydınlatması, ampul, spot, tube, panel aydınlatma, rayspot ve lineer aydınlatma ürünleri de fuardaki yerini aldı. "A Design Awards" yarışmasından 2 ödülle dönen, Vestel LED aydınlatma tasarım ekibi tarafından tasarlanan, yeni park ve bahçe ürünleri de Vestel standında sergileniyor.

Tasarım ve teknoloji kadar enerji verimliliğine de önem veren Vestel, IFA'da verimlilik rekoru kıran çamaşır ve bulaşık makinelerini de sergiliyor.

Bu ürünlerden "Vestel Pyrojet" çamaşır makinesi, A+++ enerji verimliliği sınıfında yer alıyor. A+++ enerji sınıfındaki 8 kilogram kapasiteli ürünlerden yüzde 70, 9 kilogram kapasiteli ürünlerden yüzde 60 daha az enerji tüketerek dünya rekorunu elinde bulunduruyor.

Bir diğer ürün Auto door ve water box teknolojisine sahip "Vestel Nora" bulaşık makinesi ise A+++ enerji sınıfı bulaşık makinelerine göre yüzde 20 daha az enerji harcıyor. 14 kişilik bulaşığın sadece 5,5 litre su ile yıkanabildiği Vestel Bulaşık Makinesi fiyat/performans oranı en yüksek bulaşık makinesi olarak tüketiciyle buluşuyor.

Bu yıl IFA'da ilk kez tanıtılan Vestel'in 8K televizyonları bilinen en yüksek yayın çözünürlüğü olan 7680 X 4320 piksel çözünürlüğe sahip. 4K Televizyonlardan 4 kat daha canlı ve gerçeğe yakın deneyim sunan bu televizyonlar ayrıca, Vestel Smart teknolojisi ile standart televizyonun ötesinde, birbirinden farklı içerik alternatiflerine erişime imkan sağlıyor.

Verilen bilgiye göre IFA'da inşa edilen "Akıllı Şehir"in altyapısını oluşturan IOT (nesnelerin interneti) platformu Vestel'in yeni ürün gamlarının temelini oluşturacak.

Haber Ara