Dolar

32,4356

Euro

34,4548

Altın

2.486,85

Bist

9.679,80

IAAF'den doping iddialarına yanıt

IAAF'den doping iddialarına yanıt

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-04 23:46:51

IAAF'den doping iddialarına yanıt
Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF), İngiliz ve Alman basınında yer alan birçok sporcunun doping kullandığı iddiasını yalanladı.

IAAF'dan yapılan yazılı açıklamada, İngiliz basınından Sunday Times, Alman TV kuruluşu ARD/WDR'de yer alan 5 bin sporcudan 800'ünden fazlasının kan testinde doping bulgularına rastlanıldığı yönündeki haberlerin doğruyu yansıtmadığı belirtildi.

Açıklamada, söz konusu medya kuruluşlarında yer alan haberlerdeki iddiaların ciddi boyutlarda olmasına ve incelenmeye alınmasına rağmen "sansasyonel ve karmaşık" yapıda olduğu, hiçbir sporcunun doping yaptığına ilişkin bir kanıt niteliği taşımadığı vurgulandı.

Haberlerde, IAAF'ın veri deposundan sızdırıldığı öne sürülen sporcular hakkındaki kan testi verilerinin gizli dosyalar olmadığı ve 4 yıl önce daha detaylı bilgilerle kamuoyuna paylaşıldığı da ifade edildi.

IAAF'ın sporda dopingin son bulması ve bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması konularında hassas olduğu belirtilerek, "Doping hilelerine karşı mükemmel bir sistem henüz geliştirilememesine rağmen IAAF, doping testlerinde uzun yıllardır öncü çalışmalar yapmaktadır" değerlendirmesinde bulunuldu.

Sunday Times ve ARD/WDR, geçen hafta sonu yaptıkları haberlerde, IAAF'ın gerçekleştirdiği kapsamlı bir doping araştırmasının sonuçlarına ulaşıldığı, 5 bin sporcudan alınan 12 bin kan örneğinden elde edilen bulgulara göre 2001-2012 yılları arasındaki olimpiyat oyunları ve dünya şampiyonalarında uzun mesafede madalya alan atletlerin üçte birinin doping kullanmış olabileceği öne sürülmüştü. Şaibeli test sonucu en yüksek ülkeler listesinde ise Türkiye, Rusya ve Ukrayna'nın ardından üçüncü sırada yer almıştı.

Haber Ara