Dolar

32,3881

Euro

35,0018

Altın

2.326,17

Bist

9.079,97

Hizbullah: İsrail, rejim yanlısı milisleri öldürdü

Hizbullah, İsrail'in insansız hava araçlarıyla Golan sınırında düzenlediği saldırıda rejim yanlısı milislerin öldüğünü duyurdu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-30 10:52:26

Hizbullah: İsrail, rejim yanlısı milisleri öldürdü

Al Jazeera'nin haberine göre; Hizbullah'a yakın haber siteleri, Suriye'nin güneybatısında yer alan Hadar bölgesinde üç rejim yanlısı milisin bir hava saldırısı sonucunda öldürüldüğünü açıkladı. Al Jazeera muhabirinin ulaştığı yerel kaynaklar, İsrail işgali altındaki Golan tepeleri sınırındaki Kunaytira'ya bağlı Hadar bölgesinde kaynağı belirsiz patlamaların meydana geldiğini teyit etti. Hizbullah'ın El Manar televizyon kanalı, Hadar bölgesinin yakınında rejim yanlısı iki milisin İsrail'e ait bir insansız hava aracı saldırısı sonucunda öldüğünü duyurdu.

Hedef Hizbullah

İsrail 18 Ocak 2015'te Suriye topraklarındaki Hizbullah hedeflerine yönelik bir saldırı düzenlemişti. Saldırıda, aralarında üst düzey komutanların da olduğu altı Hizbullah üyesini öldürmüştü. Eski askeri kanat lideri İmad Mugniye'nin oğlu Cihad Mugniye de ölenler arasındaydı. Cihad Mugniye, babası İmad Mugniye'nin bir suikastle 2008 yılında Şam'da öldürülmesi sonrası bizzat Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İran'ın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin koruması altındaydı.

Resmen işgal bölgesi 

Golan bölgesi BM tarafından da resmen işgal altındaki topraklar olarak kabul ediliyor çünkü BM İsrail'in resmi sınırlarını 1967 öncesi sınırlar olarak tanıyor. Ancak İsrail hem güvenlik nedeniyle hem de kısıtlı su kaynakları olan bir ülke olarak, ülkede tüketilen suyun dörtte birini Golan bölgesinden karşıladığı için burayı pazarlık konusu etmeye yanaşmıyor.

Öte yandan muhaliflerin bu bölgede güçlenmesi üzerine Hizbullah da, burada muhalifleri dengelemek için bölgedeki askeri varlığını ve operasyonel gücünü arttırmaya çalışıyor.

İsrail ise güneydeki muhaliflerin güçlenmesinden kaygılı. Ancak ABD ve Suudi Arabistan, her iki cephede de muhaliflerin gerilemesinin Suriye'de İran ve Rusya'ya karşı kendi konumunu zayıflatacağından endişe ediyor. Bu yüzden de muhaliflere "kontrollü" yardıma devam ediyorlar.

Aralarında Nusra Cephesi'nin de bulunduğu Suriyeli muhalif gruplar, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri sınırında bulunan Kuneytira sınır kapısını Ağustos 2014'te ele geçirmişti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara