Dolar

32,3787

Euro

35,0444

Altın

2.326,37

Bist

9.134,82

HDP TBMM Grup Toplantısı

HDP TBMM Grup Toplantısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-31 14:41:20

HDP TBMM Grup Toplantısı
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Silopi'deki terör saldırısına ilişkin, "Biz böylesi saldırıları bugüne kadar hiçbir zaman normal karşılamadık. Bu tür eylem biçimlerini asla normal karşılamadık. Buradan dün Silopi'de gerçekleşen bu eylemi de tereddütsüz, açık bir şekilde kınadığımızı ifade etmek istiyoruz." dedi.

Partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Demirtaş, Türkiye'deki bütün farklı kimliklerin ve inançların hep ötekileştirildiğini ve yok olmaya mahkum edildiklerini ileri sürdü.

Silopi'deki terör saldırısına değinen Demirtaş, bombalı saldırıda 4 kişinin yaşamını yitirdiğini, 30'dan fazla yaralı olduğunu ve yaşamını yitirenler arasında dört yaşında çocuğun bile bulunduğunu belirtti. Demirtaş, "Biz böylesi saldırıları bugüne kadar hiçbir zaman normal karşılamadık. Bu tür eylem biçimlerini asla normal karşılamadık. Buradan dün Silopi'de gerçekleşen bu eylemi de tereddütsüz, açık bir şekilde kınadığımızı, kabul edilemez gördüğümüzü ifade etmek istiyorum. Bir daha asla yaşanmaması için HDP'nin duruşunun net olduğunu herkese belirtmek istiyorum." diye konuştu.

Gezi olaylarının yıl dönümü olduğunu hatırlatan Demirtaş, şöyle devam etti:

"Gezi direnişi onu doğru anlayan, içindeki itiraz ruhunu iyi anlayanlar için başlamış ve bitmeyecek bir süreçtir. İnsanlar orada bir şeye itiraz ettiler. O park şahsında hükümetin ceberut yüzüne karşı bir isyandır. Bu her yerde vardır. Her şeyimize karışan bir iktidar var. Sarayda şu veya bu şekilde seçim kazanıp gitmiş, kendi işi dışında her şeye karışan bir adam var. Ülkenin bilmem yüzde kaçı seni seviyor olabilir fakat geri kalanları da tedirgindir.

Gerçekten Cumhurbaşkanı seçilme yeterliliğine sahip mi bu şaibelidir. Diploma meselesi vardır. Buna ilişkin açıklama yapmıyorlar. Bunun okul arkadaşları, bari siz çıkın 'beraber amfiye gittik, finallere girdik' deyin. Hadi bu olmuyor hiç mi üniversite yıllarına dair fotoğrafı yok."

- "Yargıtay başkanı istifa etmeli"

Demirtaş, üst yargı kurumlarının başkanlarının Rize'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çay topladığını ve bunun normal olduğuna dair açıklamalar yaptıklarını hatırlatarak, "Çay toplamanın neresi Cumhurbaşkanı ile ortak programdır. Hangi Anayasa, Yargıtay, Danıştay kanununda vardır. Bizimle de gelin programlara. Pazar günü İstanbul programımız var, Yargıtay ve Danıştay başkanını davet ediyorum. Buyurun gelin." ifadesini kullandı. Demirtaş, Yargıtay başkanını "ben yanlış yaptım" diyerek istifa etmesini istedi.

Haklarında hazırlanan bazı fezlekeleri okuyan Demirtaş, yargılanmaktan korkan insanlar olmadıklarını vurguladı. Demirtaş, dokunulmazlıklara ilişkin Anayasa Mahkemesine iptal başvurusu yaptıklarını, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin kararın anayasaya aykırı olarak Meclis'te kabul edildiğini savunarak, mahkemenin hukuku korumasını istediklerini, Anayasa Mahkemesinin tarihi sorumlulukla karşı karşıya olduğunu ve kişi olarak umudunu koruduğunu söyledi.

Selahattin Demirtaş, "Başkanlık sistemi gelince ülkenin kurtulacağı yalanına artık Türkiye'nin tepkisini büyüterek karşı gelmesi lazım. Başkan olunca tam olarak hangi yetkileri olacak. Bilen var mı? Başkan olunca şu anda kullanmadığı hangi yetkisi olacak. Ülkeyi demokrasi anlayışından uzaklaştıran her şeye karşı olduk, olmaya devam edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

Toplantıda milletvekillerinin oturduğu sıralara, "Bir aradayız. Buradayız. Gezi 3. yılında" yazılı tişörtler bırakıldı.


VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara