Dolar

32,4924

Euro

34,5899

Altın

2.492,00

Bist

9.548,82

HDP'li bakan adayları batı illerinden

Başbakan Davutoğlu üç muhalefet partisinden milletvekillerine “geçici hükümet” içinde yer almaları için yazılı olarak teklifini iletti. İki muhalefet partisinin, MHP ve CHP’nin yanıtı belli. Teklifleri kabul etmeyecekler. HDP’liler ise kabinede yer alacak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-26 16:18:03

HDP'li bakan adayları batı illerinden

Davutoğlu'nun bakanlık teklif ettiği üç HDP'li de parti de farklı kimlikleri ile öne çıkan isimler. Üç isim de “Türkiyelileşme” sürecinde parti bünyesine katıldı. Yani üç isim de Kürt siyasi hareketinin geleneksel tabanından gelmiyor. Üç vekil de 7 Haziran seçimlerinde parlamentoya batı illerinden seçilerek girdi; İstanbul, Kocaeli ve İzmir.

Levent Tüzel, iki dönemdir HDP ve BDP çatısı altında İstanbul milletvekilliği yapıyor. Hukukçu, Emek Partisi'nin kurucularından biri. 2011 seçimleri öncesinde BDP çatısı altına girdi. Kürt sorununun yanı sıra özellikle işçi hakları, çevre sorunları gibi konulardaki açıklamalarıyla ön planda oldu.

Alevi kanaat önderlerine teklif

HDP'den teklifte bulunulan iki diğer isim ise Alevi kanaat önderleri olarak tanınıyor. Ali Haydar Konca, 7 Haziran 2015 seçimlerinde HDP'nin Kocaeli'nden seçilen ilk milletvekili oldu. Hukukçu olan Konca 1980 askeri darbesine kadar bir çok şehirde kaymakamlık yaptı. 1989 yılında Sosyal Demokrat Halkçı Parti'den belediye meclis üyesi olarak siyasete girdi. Bir süre sonra SHP'den ayrıldı. Konca darbenin ardından bir süre daha kamuda çalıştı. Sonrasında ise kamudan ayrıldı. Kocaeli milletvekili Konca, son olarak yaşanan olayların ardından HDP tarafından Silopi'ye gönderilen heyette yer alan vekillerden biriydi.

Müslüm Doğan da Alevi kanaat önderlerinden. HDP'den milletvekili adayı olana kadar Pir Sultan Abdal Derneği Başkanlığı yapan Doğan, seçim kampanyası sürecinde Alevilerin sorunlarına dikkat çekti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması gerektiğine vurgu yapan Doğan, 7 Haziran seçimlerini Aleviler için “varoluş ya da yok oluş seçimi” olarak tanımlamıştı.

Al Jazeera'ye konuşan Doğan, "Esas olarak bir anayasal gereklilik zaten bu durum, bu bir koalisyon değil. Partimiz zaten bu konuda resmi açıklamasını yaptı. Ben bunu parti organlarına, eş genel başkanlarımıza ileteceğim. Zaten gerekli açıklamalar yapıldı partiden ama karar parti organlarında değerlendirildikten sonra iletilecek. Yanıtımızı yarın vereceğiz. Ben eski bürokratım zaten. Bu nedenle böyle bir karar alındığını düşünüyorum" dedi. Hangi bakanlığı kendisine teklif edilmesini beklediği sorusuna ise Müslüm Doğan, "Bir beklentim yok" yanıtını verdi. 

Buldan: Layıkıyla yerine getirecekler

Al Jazeera'ye konuşan HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Yarın cevap vermemiz gerekiyor. Yarına kadar bekleyeceğiz. Üç arkadaşımız da çok kıymetli değerli arkadaşlar. Bizim için isim önemli değildi. Bu görev kime verilse, o arkadaşlarımız layıkıyla görevi yapmaya hazırdı. Üç vekilimize verildi bu görev. Seçmenin verdiği irade doğrultusunda layıkıyla yerine getirecekler. Bu koalisyon değil, iki aylık geçici hükümette arkadaşlarımız görev yapacaklar" dedi.

Haber Ara