Dolar

32,3738

Euro

35,0060

Altın

2.325,66

Bist

9.108,70

Hayati İnanç Divan Şiirini Anlattı

Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin, Ramazan akşamlarının manevi iklime uygun olarak düzenlediği 'Ramazan İkliminde Müzakereler' adlı kültür-sanat programları dolu dolu geçiyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-26 17:45:17

Hayati İnanç Divan Şiirini Anlattı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin, Ramazan akşamlarının manevi iklime uygun olarak düzenlediği "Ramazan İkliminde Müzakereler" adlı kültür-sanat programları dolu dolu geçiyor.

Yakutiye Medresesi'nde teravih namazı sonrası düzenlenen etkinliğe, divan edebiyatı sohbetleriyle gönüllerde yer eden Av. Hayati İnanç konuk oldu. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, öğretim üyeleri ve divan edebiyatı hayranlarının izlediği programda Hayati İnanç, divan edebiyatının seçkin şairlerinin eserlerini kendine has üslubuyla seslendirerek açıklamasını yaptı. Erzurumlu Divan şairleri hakkında da bilgi veren İnanç, "Divan şiiri ve Erzurum denince benim aklıma hemen Hazık Mehmet geldi. Erzurum Müftüsü, İbrahim Hakkı Hazretlerinin Farsça muallimi, muhteşem şair Hazık Mehmet merhum geldi aklıma. Hayranıyım ben bu Hazık Mehmet merhumun. Küçücük bir divanı var, cebe sığar" diyerek şiirlerinden bölümler okudu. İnanç, diğer Erzurumlu Divan şairlerinin önemli eserlerini de seslendirerek şerhini yaptı. Nefi'nin, 4. Murat gibi bir sultanın yanında sözünü budaktan esirgemeyen, hiç lafını geri çekmeden neticede kelleyi veren Erzurumlu bir Divan şairi olduğunu hatırlatan İnanç, şunları kaydetti: "Televizyon programında, 'Kişisel gelişimle ilgili divan şiirinde ne var?' diye soran sunucuya şunu söyledim: Sadece üçü Erzurumlu olmak üzere 15 ismi saymak mümkün. Demek ki kişisel gelişim dersine ihtiyacın var. Hadi diyelim Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerini görmedin, yolun kesişmedi, Alvarlı Efe Hazretleri'ne de mi rastlamadın? 66 mısralık bir şahane eseri var, tek başına yeter. Nefi merhumun biz her zaman muzip taraflarına bakarız, onun öyle gazelleri vardır ki... Bizim, kendi kaynaklarımıza dönüp bakma, kendi sandığımızı açıp oradaki cevherlerle meşgul olabilme alışkanlığını kaybedeli önüne gelen bizlere akıl vermeye başladı. Bizim kendimizi tanımamız, kendimizle aramızı düzeltmemiz lazım. Bu millet büyüktür. Erinde sonunda layık olduğu büyüklüğe tekrar dönecektir. Bunun lamı cimi yok. Tarihin emri, kaderin sevki budur. Kendi zihnimizdeki engelden başka da bir manisi yoktur. Kendimizle barışmanın zamanı geldi."
VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara