Dolar

32,5839

Euro

34,7828

Altın

2.509,59

Bist

9.693,46

Haviceli sivillerin DAEŞ'ten zorlu kaçış yolculuğu

Haviceli sivillerin DAEŞ'ten zorlu kaçış yolculuğu

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-01 13:26:47

Haviceli sivillerin DAEŞ'ten zorlu kaçış yolculuğu
Irak'ta terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Kerkük'ün Havice ilçesindeki sivillerin, militanlara haraç vererek güvenli bölgelere kaçmaya çalıştığı belirtildi.

Kerkük'ün Dakuk İlçesi Peşmerge Komutanı Albay Tarık Ahmed Caf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "DAEŞ'ten kaçan vatandaşlardan aldığımız bilgilere göre, militanlar bazı bölgelerde adam başı 500 ile bin dolar arasında haraç aldıktan sonra güvenli bölgelere geçişe izin veriyor." dedi.

Haraç vermenin kurtuluş olmadığını, çünkü militanların vatandaşları mayınlı yollara yönlendirdiğini belirten Caf, "Maalesef, haraç verip yola çıkan çok sayıda kişi, örgüt tarafından döşenen mayınlı yoldan geçerken hayatını kaybediyor." diye konuştu.

Peşmerge komutanı, mayına basıp hayatını kaybeden sivillerin cesetlerinin Peşmerge mevzileri ile DAEŞ arasındaki arazide öylece kaldığını aktardı.

Militanlara haraç vererek Dakuk ilçesinin güneyindeki Peşmerge mevzisine sığınan ismini açıklamak istemeyen bir iç göçmen de kaçış sürecini şöyle anlattı:

"Havice'den yola çıkmadan önce haraç vereceğimiz militanla telefonda görüştük. Tanınmaması için yüzü kapalı olarak yanımıza geldi ve kişi başı 300 dolar alarak geçeceğimiz güzergahı gösterdi."

- DAEŞ kontrolünde zorlu hayat mücadelesi

Haviceli iç göçmen, DAEŞ'in kontrolü altında hayatın çok zor olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

"Örgüt tüm erkeklerin sakal uzatmasını istiyor ve buna uymayan herkesi ağır şekilde cezalandırıyor. Militanlar, kurallara uymayanların kulaklarını ya da burunlarını kesiyor. Hatta bazılarının öldürülmesine şahit oldum."

DAEŞ'in dayattığı kurallar dışında hayat şartlarının da giderek zorlaştığını söyleyen Haviceli iç göçmen, ilçede bir kilogram soğanın fiyatının 15 dolara, şekerin ise 25 dolara kadar çıktığını aktardı.

Haraç vererek örgütün elinden kaçmayı başaran Fethiye Ömer adındaki kadın iç göçmen ise kişi başı 250 dolar ödedikten sonra gece yarısı yola çıktıklarını, bazı noktalarda başka militanların yaylım ateşine maruz kaldıklarını anlattı.


Haber Ara