Dolar

32,3380

Euro

35,2039

Altın

2.246,78

Bist

8.718,11

Havana'da tarihî buluşma

Katolik ve Rus Ortodoks Kiliseleri'nin ruhani liderleri Papa Francis ile Patrik Kirill, Küba’da bir araya geldi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-13 11:42:08

Havana'da tarihî buluşma

Reuters'da yer alan habere göre: Neredeyse bin yıl önce yolları ayrılan Katolik ve Rus Ortodoks Kiliseleri'nin ruhani liderleri Papa Francis ile Patrik Kirill, Küba'nın başkenti Havana'da buluştu.

Hristiyan âleminin en büyük iki lideri, Batı ve Doğu'daki Hristiyanların ruhani önderleri, Komünist bir hükümeti olan Küba'nın başkenti Havana'da bir araya geldi.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro ve kilisenin Küba'daki temsilcisi Jaime Ortega, Papa'yı karşılayarak Rus Patriği ile görüşeceği yere kadar eşlik ettik. İki lider, tarihte ilk kez yaşanan bu buluşmada, tarafsız sayılan bir bölgede, Ortadoğu'daki Hristiyan cinayetlerine karşı ortak mesaj vermek için buluştu.

İki din adamının görüşmesi, Batı'nın Suriye ve Ukrayna konularında Rusya ile derin görüş ayrılıkları yaşadığı bir döneme denk geldi.

Papa Francis, Küba'da yaklaşık üç buçuk saat kaldıktan sonra beş günlük ziyareti için Meksika'ya hareket etti. Patrik Kirill ise Perşembe günü geldiği Havana'da, 2004'te inşa edilen ve Sovyet döneminde buraya gelen Rus din adamlarının ilgilendiği Rus Ortodoks Kilisesi'ni ziyaret edecek.

Doğu Ortodoks Kilisesi, Vatikan'dan 1054 yılında kopmuştu. Bugün Rus Ortodoks Kilisesi, sayıları 250 milyonu aşan Ortodoks Hristiyanların yaklaşık 165 milyonunu temsil ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus Ortodoks Kilisesi'ne siyasi destek veriyor. Kilise de karşılığında Kremlin'in Ukrayna ve Ortadoğu'daki politikalarını onaylıyor.

p_1 

Papa Francis, Twitter hesabından "Bugün mübarek bir gün. Patrik Krill ile görüşmemiz Tanrı'nın bir lütfu. Bize dua edin" yazdı. Rum Ortodoks Patriği de Twitter hesabı üzerinden Papa Francis'i tebrik etti, "Size ve kardeşimiz Kirill ile buluşmanıza dua ediyorum, Hristiyan kardeşim" yazdı.

Haber Ara