Dolar

32,5154

Euro

34,8500

Altın

2.429,09

Bist

9.645,02

Havalimanında drone alarmı

Atatürk Havalimanı’nda iniş yapmak isteyen 2 uçağın pilotu drone ile karşılaştı. Uçaklar için büyük tehdit oluşturan droneların engellenmesi için büyük mücadele veriliyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-20 15:23:03

Havalimanında drone alarmı

İstanbul'da geçtiğimiz gün yine drone alarmı verildi. Atatürk Havalimanı'nda iniş yapmak isteyen 2 uçağın pilotu da yaklaşık bin metre yükseklikte drone ile karşılaştı. Uçaklar için bir tehdit oluşturan insansız hava araçları, bu bölgelerde uçuşa serbest değil. Pilotların uyarı anonslarının ardından hava trafik kontrolörü hemen durumu rapor etti. Ardından polis, uçaklar için büyük tehlike oluşturan drone'un sahibinin bulunması için çalışma başlattı.

500 GRAMIN ÜZERİNE CEZA

Drone uçuşuna karşı Atatürk Havalimanı'nda tel örgülere uçuşun yasak olduğuna dair İngilizce ve Türkçe yazılı tabelalar asılmıştı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) 500 gramın üzerindeki insansız hava araçlarına kayıt ve tescil zorunluluğu getirirken, talimatlara aykırı davrananlara 1000 Türk Lirası idari para cezası kesiliyor.

İNTERNETTEN TESPİT EDİLEBİLİYOR

Drone'ların kayıt edilmesi için bu konuda sınırlama getirilmişti. İnsansız Hava Aracı Kayıt Sistemi üzerinden kayıt yapılan cihazların kimliğinin oluşması açısından bu uygulama zorunlu hale getirilmişti. Resmi sitesi olan http:// http://iha.shgm.gov.tr/ adresinden kayıtları yapılan cihazlar, olası yasak bölgelere giriş yapıldığı zaman hemen tespit edilebiliyor. Yine aynı siteden izinsiz uçuş yapan drone'lar şikayet edilebiliyor. İnsan üzeri uçuş yapanlar, tehlikeli irtifada uçuş yapanlar ve izinsiz ticari çekim yapanlar, bu sitedeki sistem ile devlete bildirilebiliyor.

Haber Ara