Dolar

32,3314

Euro

35,0675

Altın

2.308,48

Bist

9.079,97

Hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi

Hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-01 00:17:18

Hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi
ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta Türkiye sınırında düşürülen Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiğine dair kanıtlar bulunduğunu bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, günlük basın toplantısında, Rusya ait SU-24 tipi uçağın Türk hava sahasını ihlal ettiğinin kanıtlarla desteklenip desteklenmediğine dair soruyu yanıtladı.

Tredeau, "Türkiye ve kendi kaynaklarımızdan kanıtları içeren bilgiler, Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiğini gösteriyor" dedi.

Trudeau, ayrıca, "Hava sahası ihlalinden önce Türklerin Rus pilotu defalarca uyardığını ve yanıt alamadıklarını biliyoruz" diye konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Türkiye'nin topraklarını ve hava sahasını savunma hakkını desteklediklerini vurgulayan Trudeau, Türkiye ile Rusya'nın konu hakkında diyalog kurmasını ve gerilimi düşürmelerini istediklerini söyledi.

Obama'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kerry'nin de Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bu konuda görüştüklerini hatırlatan Trudeau, "Önemli olan gerilimin düşürülmesi ve diyalog kurulması" ifadesini kullandı.

Trudeau, hem ABD'nin hem de NATO'nun Rusya'nın Türk hava sahasını ihlalleri hakkında endişelerini dile getirdiğini kaydederek, "NATO müttefikimiz Türkiye'nin egemenlik hakkını destekliyoruz" dedi.

Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını, 5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen ihlal eden SU-24 tipi savaş uçağına angajman kuralları çerçevesinde bölgede devriye görevinde bulunan iki Türk F-16 uçağı müdahalede bulunmuştu. Rusya, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında Suriye'nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklamış, NATO, uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti.

Ekim ayı başında da Rusya'ya ait savaş uçakları Türk hava sahasını ihlal etmiş, Rus yetkililer olayın ardından özür dileyerek benzer durumların tekrarlanmayacağını bildirmişti. Türkiye ise hava sahası ihlallerine askeri karşılık verilmesini içeren angajman kurallarının uygulanacağı uyarısını yinelemişti.

Haber Ara