Dolar

32,5061

Euro

34,8137

Altın

2.490,09

Bist

9.549,37

Halkından uzak angaje bir gazeteci olarak Can Dündar

Cumhuriyet Gazetesi'nin firari genel yayın yönetmeni Can Dündar, Guardian'daki yazısı ile ülkesine ve gazetesinin sözcülüğünü yaptığını iddia ettiği cumhuriyetin kuruluş safhasına ve istiklal mücadelesine ne kadar yabancı olduğunu gösterdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-24 14:03:43

Halkından uzak angaje bir gazeteci olarak Can Dündar

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

"CAMİLERDEN ÇAĞRI YAPILDI, HALK ALLAH U EKBER DİYE BAĞIRDI"

Cumhuriyetin kuruluşuna uzanan Milli Mücadele döneminde Türkiye halklarının cephelerde Kur'an okuyup namaz kıldığından ve dualarla cepheye uğurlandığından bihaber olan ya da haberdar olsa da ülkesinin manevi ve milli değerlerini inkar eden angaje gazeteci Can Dündar, 15 Temmuz gecesi camilerden ezan okunarak halka birlik ve beraberlik çağrısı yapılmasından bir hayli rahatsız olmuş.

Can Dündar Guardian'daki yazısında 15 Temmuz darbe girişimine karşı yapılan halk protestolarını anlatırken Türkiye halkına ve İslam'a ne kadar yabancı olduğunu gösterdi:

"Halk darbe girişimi saatlerinde camilerden yapılan çağrılarla sokaklara döküldü. Askerleri linç ederken Allah u Ekber diye bağırdılar. Ellerindeki Türk bayrakları ve yeşil İslam bayraklarını "idam isteriz" diye bağırarak sallıyorlardı".

"EĞİTİMLİ DEMOKRATLAR" ARADA KALIR

Türk siyaseti 'cami' ile 'kışla' arasında gider gelir.

Sarkaç camiye yaklaştığı zaman asker devreye girer ve sarkacın merkezini kışlaya doğru kaydırır. Kışladan aşırı seküler baskılar arttığında ise güç yeniden camiye geçer.

"Eğitimli demokratlar" bu ikisinin arasındaki güç mücadelesi arasında kalır ve güç kimdeyse onun zulmüne maruz kalır.

"CAHİLLERDEN NASIL KORUNACAĞIZ?"

15 Temmuz gecesi darbeci askerlerin önüne atılarak yaşamını kaybeden Erol Olçak ve oğlu Abdullah Tayyip Olçak'ın cenazesinde, cenaze namazını kıldıran imamın "Okumuşların şerrinden bizi koru" ifadesine de içerlemiş Can Dündar.

İmamın bu ifadesini Türk halkına hakaret etmek için kullanma fırsatını da kaçırmamış:

"Hadi diyelim 'okumuşların şerrinden korunduk' ; peki ya kendimizi 'cahillerden' nasıl koruyacağız? Askeri kışlalara geri gönderdik diyelim, peki kendimizi camilere sıkışmış siyasetten nasıl koruyacağız?"

"GAZETECİ KIYAMI VAR" DİYEREK OLAYLARA NE KADAR YABANCI OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Darbe girişiminin ilk saatlerinden itibaren darbe karşıtı yayınlarıyla tarihi bir duruş gösteren Türk medyasının cesur yayınlarından habersiz olduğunu gösteren Dündar, uluslararası kamuoyunu etkilemek amacıyla çok sayıda gazetecinin gözaltına alındığı, gazetelerin ve yayın organlarının kapatıldığı fikrini pazarlamaya kalktı.

TRT'nin ve CNNTürk'ün darbeci askerlerce basılıp yayınlarına el konulduğundan hiç bahsetmeyen firari Can Dündar, BBC'nin Türkiye içinde yana yakıla darbeyi destekleyen ve Erdoğan karşıtı yazı yayımlayıp röportaj verecek gazeteci arama çabalarını da görmezden geldi.

AVRUPA'YA ÇAĞRI

Birçok angaje gazeteci gibi zihnen çıkmaza girdiğinde Türkiye'yi Batı'ya şikayet eden Can Dündar "Erdoğan sırf mülteci anahtarını elinde tutuyor diye bütün bu olanları görmezden gelip onunla iş birliği yapmaya devam mı edeceksiniz? Ya da verdiğiniz desteğin sonuçlarından utanacak mısınız?" dedi.

Haber Ara