Dolar

32,3679

Euro

34,9588

Altın

2.325,34

Bist

9.079,97

Halkbank’ta İran kuyruğu

Uluslararası çıkar çevrelerinin 17-25 Aralık olaylarında Halkbank’a bakışı, İran’la birden değişti. İran’a yaptırımların kalkmasıyla fırsatı kaçırmak istemeyen dev şirketler, Halkbank’tan yardım almak için kapıda kuyruk oldu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-30 09:44:57

Halkbank’ta İran kuyruğu

Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre; Türkiye'nin İran'la ticaretinde kritik rol oynayan Halk Bankası'nı geçen yıla kadar hedef gösteren ülkeler, kendi menfaatleri söz konusu olunca geri adım attı.

17-25 Aralık olaylarında hedefe konan Halk Bankası'na uluslararası sermayenin bakışı değişti. İran'a yönelik yaptırımların kalkması ile bu ülkedeki yatırım fırsatlarını kaçırmak istemeyen dünyanın önde gelen dev şirketleri bugünlerde Halkbank'tan yardım istemek için adeta kapısında kuyruğa girdiler. Her gün Halk Bankası yetkililerinin kapısını çalan onlarca firma, İran'la ticaret yapmaları halinde bedelleri hangi banka üzerinden hangi şekilde tahsil edilmesine yönelik Halkbank'tan görüş alıyor, Halkbank'ın aracılık etmesini istiyor.

Pazarı en iyi bilen banka

Otomotiv, enerji, gıda, kimya, demir-çelik gibi sektörlerde faaliyet gösteren ABD'li firmaların yanı sıra AB, Uzakdoğu ve Ortadoğu'dan şirketler Halk Bankası ile birlikte çalışmanın yolunu arıyor. İran pazarında hızlı hareket etmek için firmaların birbirleri ile yarıştığını ifade eden Hazine Müsteşarlığı'ndan üst düzey bir yetkili, “İran'la herhangi bir işlem yapmaları halinde bedellerini hangi bankadan alacaklarını Halkbank'a soruyorlar. Her gün görüşmeler oluyor. Yaptırımlar tam olarak kalksa bile global piyasalara entegrasyon 1 yıldan önce sağlanmaz. Dolayısıyla o pazarı en iyi bilen finans kuruluşu Halkbank olduğu için bize geliyorlar” dedi.

En zor zamanlarında biz vardık

Halkbank'ın İran pazarında yatırım ve ticaret yapmak isteyen firmalar için en avantajlı finans kuruluşu olduğunu belirten yetkili “Halkbank İranlı finansal kurumlarıyla muhabir bankacılığını geliştirerek işlemlerini yürütüyor. Çok sayıda finansal kurumla çalışıyor. Ayrıca, en zor zamanlarında işlem yaptığımız için yeni dönemde de ilk çalışılacak kurum olarak bizi görüyorlar” diye konuştu.

17-25 ARALIK'TA HEDEF YAPTILAR

17-25 Aralık sürecinde Halk Bankası İran'la olan ticarette üstlendiği kritik rol nedeniyle hedef tahtasına konulmuştu. İstanbul ve Ankara'da eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonlarda sürecin Halkbank'a uzanmasının perde arkasından milyarlarca dolarlık ticaret çıktı. Sürekli olarak İran'a ambargo konulmasını isteyen ABD'nin petrol ve doğalgaz parası ödemelerini gerçekleştiren Halkbank'tan memnun olmadığı için hedef seçtiği ifade edilmişti. 2012 yılında İran'a yapılan 6,5 milyar dolarlık altın ihracatı da yine ABD yönetiminde rahatsızlık oluşturmuştu. ABD yönetimi Türkiye'ye baskısını artırarak bankanın İran'la altın ticaretini durdurmasını istemişti. Halkbank yine Kuzey Irak ile yapılan görüşme sonrasında da hedef seçildi. Türkiye Kuzey Irak'tan gelecek yıllık 16 milyar doları bulacak petrol ve 10 milyar dolarlık doğalgazın ücretinin kamu bankası üzerinden ödenmesi formülünü merkezi Irak yönetimine iletince Batılı güçlerin hedefinde yer aldı.

HİNTLİ VE KORELİLER TERCİH EDİYOR

Finans sektörü temsilcilerinden edinilen bilgilere göre Batı ile İran'ın anlaşmaya varmasının ardından çok sayıda Hindistanlı şirket İran'a yapılacak ödemelerini Halkbank aracılığı ile gerçekleştirmek için Türkiye'nin kapısını çaldı. Batılı güçlerle İran'ın anlaşmasının ardından Güney Kore'nin de bu ülkeye yönelik petrol ödemelerini Türkiye üzerinden yapabileceği ifade ediliyor. Sadece Hindistan'ın İran'a 5 miyar dolar civarında petrol kaynaklı borcu bulunduğu belirtiliyor.

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara